Ako vam se ljeti jede nešto slatko, predlažemo recept za klasične ledene kocke, jednostavnu poslasticu koja već desetljećima oduševljava okusom, a malo ko je ne voli.
Recept za ledene kocke podijelila gastro-blogerica Helena Pudić iz Slavonskog Broda.
250 ml toplog mlijeka + 3 kašike šećera
250 g margarina ili maslaca
Pripremite biskvit. Lagano umutiti bjelance, postepeno dodajući šećer. Dodati i brašno pa umutiti kuhačom.
Pleh premazati uljem, posuti brašnom, a višak brašna istresti.
Smjesu izliti u pleh, poravnati, nekoliko puta lupiti od površinu kako bi izašao zrak pa staviti u peć zagrijanu na 180 stepeni. Peći oko 15 minuta.
Gotovi biskvit izbosti viljuškom pa preliti mješavinom toplog mlijeka i šećera. Vratiti biskvit u ugašenu, ali toplu peć kako bi se mlijeko upilo.
Pripremite kremu. Žumance umutiti sa šećerom, dodati puding i brašno te malo mlijeka koje ste odvojili od 800 ml. Ostatak mlijeka staviti na vatru da zakuha pa dodati smjesu i miješati sve dok se ne zgusne.
Gotovu kremu prekriti folijom i čekati da se potpuno ohladi. U hladnu kremu dodati margarin pa ponovno umutiti.
Kremu rasporediti preko biskvita i ukrasiti šlagom.
Dobro ohladiti pa rezati na kocke.