Savršene za tople dane: Recept za ledene kocke koje mogu zamijeniti sladoled
AUTOR: Faktor
Objavljeno: 27.07.2024. u 22:47
FOTO: Instagram/Helena Pudić
Ako vam se ljeti jede nešto slatko, predlažemo recept za klasične ledene kocke, jednostavnu poslasticu koja već desetljećima oduševljava okusom, a malo ko je ne voli.
Recept za ledene kocke podijelila gastro-blogerica Helena Pudić iz Slavonskog Broda.
Sastojci:
Za biskvit:
8 bjelanaca
8 kašika šećera
8 kašika brašna
Za preljev biskvita:
250 ml toplog mlijeka + 3 kašike šećera
Za kremu:
8 žumanaca
8 kašika šećera
Puding od vanilije
3 kašike brašna
800 ml mlijeka
250 g margarina ili maslaca
Za ukras:
3 vrećice šlaga u prahu
Priprema:
Pripremite biskvit. Lagano umutiti bjelance, postepeno dodajući šećer. Dodati i brašno pa umutiti kuhačom.
Pleh premazati uljem, posuti brašnom, a višak brašna istresti.
Smjesu izliti u pleh, poravnati, nekoliko puta lupiti od površinu kako bi izašao zrak pa staviti u peć zagrijanu na 180 stepeni. Peći oko 15 minuta.
Gotovi biskvit izbosti viljuškom pa preliti mješavinom toplog mlijeka i šećera. Vratiti biskvit u ugašenu, ali toplu peć kako bi se mlijeko upilo.
Pripremite kremu. Žumance umutiti sa šećerom, dodati puding i brašno te malo mlijeka koje ste odvojili od 800 ml. Ostatak mlijeka staviti na vatru da zakuha pa dodati smjesu i miješati sve dok se ne zgusne.
Gotovu kremu prekriti folijom i čekati da se potpuno ohladi. U hladnu kremu dodati margarin pa ponovno umutiti.
Kremu rasporediti preko biskvita i ukrasiti šlagom.