navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Globalna manifestacija

Sedmica turske kuhinje, u Sarajevu i Beogradu predstavljeni specijaliteti: Kod nas je jelo više od toga

Bogatstvo turske kuhinje želimo podijeliti sa svim prijateljima u svijetu, poručio je ambasador Turske u BiH tokom druženja s gostima u zgradi turske Ambasade u Sarajevu, dok je ambasador u Beogradu pozvao zanteresovane da kontaktiraju Ambasadu za recepte

AUTOR: Anadolija
Objavljeno: 24.05.2025. u 11:17
get url
text
Turska kuhinja
Turska kuhinja
U okviru globalne manifestacije Sedmica turske kuhinje, u Sarajevu i Beogradu predstavljena su tradicionalna jela iz bogate turske kuhinje.
Riječ je o događaju koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana i prve dame Emine Erdogan.
Domaćini u Sarajevu i Beogradu su bili ambasadori Republike Turske u BiH i Beogradu Emin Akseki i Ilhan Saygili.
- Bogatstvo turske kuhinje želimo podijeliti sa svim prijateljima u svijetu - poručio je Akseki tokom druženja sa gostima u zgradi turske Ambasade u Sarajevu.
Naveo je da je u Turskoj jelo više od toga, to je više okupljanje za stolom, druženje, zajednički trenuci.
- Mi smo generacijama održavali našu kulturu i običaje i idalje je prenosimo - pojasnio je Akseki podsjećajući da je ovogodišnja tema Sedmice turske kuhinje "Turska klasična jela".
Sedmica turske kuhinje u Sarajevu
Sedmica turske kuhinje obilježava se širom svijeta od 21. do 27. maja, a cilj manifestacije je promovisanje raznolikosti i bogatstva turske kulinarske tradicije kroz prezentacije, degustacije i kulturne susrete.
Turski ambasador u Beogradu Saygili podsjetio je da je inicijativa za obilježavanje Dana turske kuhinje pokrenuta prije više od tri godine na prijedlog prve dame Turske, Emine Erdogan, te da se danas manifestacija održava ne samo u Turskoj, već i u svim diplomatskim predstavništvima širom svijeta.
- Želimo danas da vas upoznamo sa tradicionalnom turskom kuhinjom. Pošto imamo dosta zajedničkog kulturnog naslijeđa, siguran sam da većinu ovih jela već poznajete, iako se možda kod vas drugačije zovu - izjavio je ambasador Saygılı.
Među jelima koja su predstavljena u Beogradu našli su se merdžimek (čorba od leće), salata od bulgura, imam bayıldı (punjeni patlidžan), janjeća kaurma, đuveč, grah, pilav, sutlija, ašura i nezaobilazna baklava.
Ambasador je dodao da se nada intenzivnijoj saradnji u oblasti gastronomije između Turske i Srbije, te pozvao sve zainteresovane da kontaktiraju ambasadu ukoliko žele recepte ili više informacija o predstavljenim jelima.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO