navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Šta kažu stručnjaci

Smije li se jesti jogurt kojem je istekao rok trajanja?

Ako jogurt otvorite i ostavite ga u frižider, može trajati najviše sedam dana

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 13.05.2024. u 09:36
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Jogurt je dobar izvor kalcija za jačanje kostiju, ali i za zdravlje crijeva zbog dobrih bakterija koje sadrži. Također može biti izvor bjelančevina. Uprkos svojim kvalitetima, često se zametne negdje u frižideru, a kada ga ponovno ugledate, primijetite da mu je istekao rok trajanja.
To, naravno, otvara neka pitanja, poput: Je li uredu jesti jogurt nakon isteka roka trajanja i šta se najgore može dogoditi ako se usudite pojesti jogurt kojem je istekao rok trajanja.
Uglavnom, kad sljedeći put nađete jogurt kojem je istekao rok trajanja nemoj ga baciti jer datum označen s "najbolje upotrijebiti do" ne znači da mu je tehnički istekao rok trajanja, nego da ga je najbolje upotrijebiti do navedenog datuma.
- Mnogo se toga svodi na kvalitet, a ne na pitanja sigurnosti. U osnovi, datum otisnut na jogurtu samo znači do kada proizvođač garantuje da je kvalitet jogurta na vrhuncu. Ukratko, možete jesti jogurt i nakon što mu je istekao rok trajanja. Nakon isteka datuma postat će kiseliji zbog fermentacije - govori Benjamin Chapman, profesor sa Sveučilišta North Carolina.
Međutim, to ne znači da je zdravstveno sigurno pojesti jogurt koji vam mjesecima stoji u frižideru.
Neotvoreni jogurt uglavnom možete jesti još oko mjesec dana nakon što mu je istekao rok trajanja.
Ako jogurt otvorite i ostavite ga u frižider, može trajati najviše sedam dana.
POVEZANO