navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Recept

Spoj tradicije i inovacije: Baklava s kokosom

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 04.11.2024. u 11:41
get url
text
FOTO: Screenshot/Youtube - Kuvanje po ukusu
Baklava je nezaobilazna poslastica sa dugom tradicijom, a osim originalnog recepta postoje još brojne različite varijante.
Danas donosimo recept za baklavu sa kokosom koja će vas sigurno oduševiti.
Sastojci
500 g tankih kora za baklavu
4 jaja
100 g kokosovog brašna
1 jogurt od 2,5 dl (čašu jogurta koristite dalje za mjerenje)
1 čaša šećera
1 čaša ulja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Priprema
Na dnu namašćene tepsije veličine 24×28 cm stavite jednu koru, a ostale kore oblikujte u harmoniku. Umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i postupno miješajući mikserom dodajte ostale sastojke. Velikom kašikom premažite kore oblikovane u harmoniku. Pecite baklavu 25 minuta na 180 stepeni. Pečenu baklavu izrežite na kocke.
Sastojci za preliv/agdu
1 čaša vode
1 čaša šećera
sok jednog limuna
Priprema preliva
Šećer stavite kuhati s vodom i limunom, a kada tekućina zakipi kuhajte još 5 minuta. Vrućim prelivom prelijte topli kolač i poslužite hladno.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO