Tradicionalna jela uvijek su najbolji izbor, posebno tokom hladnih dana. Ako želite da iznenadite svoje ukućane, onda im napravite sogan dolmu.
Ovo jelo nije zahtjevno, samo je potrebno uložiti malo ljubavi i truda.
Sastojci
6 većih glavica crnog luka
300 g miješanog mljevenog mesa
100 g riže
2 čehna bijelog luka
2 kašičice sitno sjeckanog peršuna
maslinovo ulje
500 ml povrtnog temeljca
1 kašika sosa od paradajza
so
biber
Priprema
U dublju šerpu stavite vodu da se kuha. Za to vrijeme, ogulite glavice crnog luka, pa kad voda provri, ubacite cijele glavice da se kuhaju najviše do 10 minuta, sve dok ne omekšaju.
Poslije tog vremena, izvadite glavice, i ostavite sa strane da se ohlade. U međuvremenu, na maslinovom ulju propržite sitno sjeckan bijeli luk. U većoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, rižu, proprženi bijeli luk, sos od paradajza, suhi peršun, so i biber pa dobro promiješajte.
Budite vrlo pažljivi kada budete punili glavicu crnog luka. U vatrostalnu posudu sipajte malo ulja pa poredajte punjeni luk. Prelijte povrtnim temeljcem sve do vrha, odnosno nivoa luka. Poklopite i kuhajte na srednjoj temperaturi oko 30 ili 40 minuta, sve dok riža u jelu ne bude gotova.