navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zanimljiv odgovor

Stručnjaci pojasnili: Da li je zdravo piti kafu napravljenu prethodni dan

AUTOR: fenix-magazin.de
Objavljeno: 08.10.2024. u 08:46
get url
text
Njemačka stranica Oekotest.de provjerila je kod zdravstvenih stručnjake mijenja li se, koliko i kako, sastav odstajale kafe i koliko ona, primjerice, gubi na kvaliteti preko noći.
U odgovoru stručnjaka je rečeno kako se kafa ne sastoji samo od vode i kofeina, već i od kiselina, kao i ugljikohidrata, masnih tvari, bjelančevina, minerala i aroma zbog prženja zrna kafe i kasnijeg kuhanja.
Državni istražni ured za hemiju, higijenu i veterinarstvo (LUA) iz Bremena u svom odgovoru je napisao kako je svježe skuhana kafa mikrobiološki bezopasna ako se odmah konzumira.
Zbog svojih sastojaka, ona međutim može poslužiti kao plodno tlo za mikroorganizme ako dugo stoji.
Kada se u kafu ulije vruća voda, svi mikroorganizmi koji bi mogli biti prisutni u početku su uglavnom ubijeni. Prema iskustvu LUA-e, nikada nije zabilježen slučaj "da je svježe pripremljena vruća kafa klasificirana kao mikrobiološki upitna".
Međutim, to se može promijeniti ako kafa odstoji duže vrijeme.
Kako objašnjava LUA, mikroorganizmi se s vremenom mogu naseliti i ponovno razmnožavati u nezatvorenim, neohlađenim ili nečistim spremnicima.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO