Jedan od prvih savjeta po pitanju vitke linije koji je većina nas čula je "jedi manje, vježbaj više", a drugi je "jedi manje tjestenine".
Godinama je tjestenina na crnoj listi onih koji se ne žele udebljati iako je vole jesti.
Izgleda da je patnji došao kraj, jer stvar je u škrobu i to otpornom.
Neki su možda već čuli za ovo, no pitanje je jesu li ikada čuli da postoji još otporniji škrob?
Zvuči zbunjujuće, pa ćemo krenuti od početka.
Naime, studija provedena još 2020. godine pokazala je da se u tjestenini, nakon što se ohladila, običan škrob pretvara u nešto što je nazvano otpornim škrobom. Takav škrob je izvrsna hrana za bakterije koje prirodno žive u probavnom tratku i to za one dobre, kojih želimo u što većim količinama jer su, pored ostalog, dobre za imunitet i dobro raspoloženje.
Pokazalo se da hladna tjestenina, zahvaljujući ovom škrobu, ima niski glikemijski indeks, što, pored ostalog, znači da se od nje nećemo tako lako udebljati kao od paste koju pojedemo tek što je skuhana.
Prema istraživanju iz 2023. godine, kad se ohlađena tjestenina podgrije, nastaje još otporniji škrob. Za sada mu je to naziv, ali slobodno bi se mogao zvati superškrob, fitškrob, čarobniškrob i to bez pretjerivanja jer taj škrob ne samo da nas ne deblja, nego može pomoći u mršanju i to čak pri skidanju onih tvrdoglavih naslaga abdominalne masti koje su naročito nezgodne, jer ne samo da kvare liniju, nego i povećavaju rizik od nekih oboljenja.
Dakle, zapamtite: skuhajte tjesteninu i pustite je da se ohladi. Potom je podgrijte i uživajte u jelu bez brige, naravno bez kaloričnih soseva i umaka.