Tikva je izuzetno bogat izvor mnogih zdravih sastojaka koji su od višestruke koristi za ljudski organizam. Obiluje vitaminima A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B6 te mineralima kalijem, kalcijem, željezom, fosforom, selenom, cinkom, magnezijem, borom, kobaltom.
Sadrži prehrambena vlakna te vrijedne masnoće, bjelančevine i ugljikohidrate.
Folna kiselina sadržana u bundevi pospješuje proizvodnju crvenih krvnih stanica, sprječava anemiju, potiče proizvodnju stanica, posebno kožnih i pridonosi normalnom funkcioniranju živaca.
Za vas smo pripremili recept za čorbu od tikve koja je ukusna, zdrava i brzo se spremi.
2 srednje glavice crnog luka
2 dl pilećeg ili goveđeg bujona
U šerpi zagrijte ulje i dodajte crni luk presječen na pola tako da polovice budu na dnu šerpe punom površinom. Posolite i pobiberite po želji. Nakon što luk dobije zlatastu boju, dodajte tikvu isječenu na manje komade i prelijte malom količinom vode. Kuhajte sve zajedno dok tikva potpuno ne smekša. Dodajte kocku za supu, sitno sjeckani bijeli luk i kuhajte nekoliko minuta. Sklonite šerpu sa ringle i čorbu izblendirajte ili ispasirajte štapnim mikserom. Dodajte pavlaku za kuhanje i pospite sušenim ili svježim peršunom.