navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Lahko ju je pripremiti

U hladnijim danima zgrijte se uz ovu predivnu čorbu od tikve

Tikva sadrži prehrambena vlakna te vrijedne masnoće, bjelančevine i ugljikohidrate

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 26.10.2024. u 10:40
get url
text
Tikva je izuzetno bogat izvor mnogih zdravih sastojaka koji su od višestruke koristi za ljudski organizam. Obiluje vitaminima A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B6 te mineralima kalijem, kalcijem, željezom, fosforom, selenom, cinkom, magnezijem, borom, kobaltom.
Sadrži prehrambena vlakna te vrijedne masnoće, bjelančevine i ugljikohidrate.
Folna kiselina sadržana u bundevi pospješuje proizvodnju crvenih krvnih stanica, sprječava anemiju, potiče proizvodnju stanica, posebno kožnih i pridonosi normalnom funkcioniranju živaca.
Za vas smo pripremili recept za čorbu od tikve koja je ukusna, zdrava i brzo se spremi.
Sastojci:
500g tikve
2 srednje glavice crnog luka
2 čehna bijelog luka
2 dl pilećeg ili goveđeg bujona
2 dl pavlake za kuvanje
biber
So
peršun
ulje
Priprema:
U šerpi zagrijte ulje i dodajte crni luk presječen na pola tako da polovice budu na dnu šerpe punom površinom. Posolite i pobiberite po želji. Nakon što luk dobije zlatastu boju, dodajte tikvu isječenu na manje komade i prelijte malom količinom vode. Kuhajte sve zajedno dok tikva potpuno ne smekša. Dodajte kocku za supu, sitno sjeckani bijeli luk i kuhajte nekoliko minuta. Sklonite šerpu sa ringle i čorbu izblendirajte ili ispasirajte štapnim mikserom. Dodajte pavlaku za kuhanje i pospite sušenim ili svježim peršunom.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO