navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Potiču proizvodnju kolagena

Vrijeme je za predivne trešnje koje gode srcu, ublažavaju upale

Potiču proizvodnju kolagena, proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 24.05.2024. u 07:50
get url
text
Proljeće je vrijeme za trešnje.
Zdravstvene dobrobiti ovog prekrasnog voća idu u korak s njegovim oblikom i bojom. U atraktivnim slatkim bobicama skrivaju se korisni sastojci koji višestruko pridonose zdravlju i ljepoti.
Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka.
Sadrže prehrambena vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku) te nešto proteina i ugljikohidrata.
Zbog bogatstva antioksidansa trešnje su izvrsni borci protiv slobodnih radikala, koji svojim djelovanjem višestruko štete ljudskom organizmu.
Posebno su bogate antocijaninima i proantocijaninima.
Potiču proizvodnju kolagena, proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva.
Kalij sakriven unutar slatkih trešnjinih bobica značajno doprinosi zdravlju srca.
Studije su pokazale da konzumacija namirnica bogatih ovim mineralom može biti od koristi u regulaciji krvnog pritiska, srčanih otkucaja i električne aktivnosti u srcu.
Rezultati mnogih istraživanja podržavaju preporuku za povećavanjem potrošnje hrane bogate kalijem, kako bi se spriječile kardiovaskularne bolesti.
I magnezij doprinosi očuvanju srčanih funkcija. On pomaže u regulaciji srčanih otkucaja, smanjuje rizik od srčanog udara te pospješuje oporavak nakon srčanog udara.
Steroli, biljni spojevi iz trešanja pomažu na prirodan način sniziti holesterol.
Trešnje su poznate po svojoj sposobnosti ublažavanja upala.
POVEZANO