navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kad ponestane ideja

Za iftar predlažemo musaku i kolač sa jogurtom i višnjama, a za sehur shakshuku, brzo i ukusno arapsko jelo

Ako još niste odlučili predlažemo recepte Goraždanke Belme Halilović Hodo

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 17.03.2025. u 15:01
get url
text
FOTO: BELMA HALILOVIĆ HODO/INSTAGRAM/SCREENSHOT
Razmišljate šta priptemiti za večerašnji iftar. Ako još niste odlučili predlažemo recepte Goraždanke Belme Halilović Hodo.
Musaka
Potrebni sastojci: tri veća krompira, glavica luka, 350-400 grama mljevenog mesa (teletina ili junetina), nekoliko česni bijelog luka, kesica mješavine za gulaš, so, biber, ulje.
Postupak pripreme:
Krompir oguliti, isjeći na tanke kriške i staviti u hladnu vodu.
Na ulju popržiti sitno sjeckani luk, dodati 350-400 grama mljeveno meso, isjeckane česne bijelog luka, dodati, so, biber, jedno jaje, 250 ml vrhnja za kuhanje, svježi peršun.
Dodati 300 ml vode i pola kesice mješavine za gulaš. Ostaviti da smjesa dinsta na laganoj vatri.
Krompir posušiti i pržiti u ulju. Ispržiti ga 70 posto jer će se još dodatno peći u rerni.
Dno posude za pečenje, koju ste premazali uljem, prekrijte krompirom, pa mesnim filom. Tako raditi dok ne potrošite sve sastojke. Završiti sa krompirom, premazati uljem i peći u zagrijanoj rerni na 220 stepeni Celzijusa.
U međuvremenu umutiti jedno jaje sa 250 ml vrhnja za kuhanje, soli, biberom i svježim peršunom.
Nakon 15 minuta preliti musaku ovom smjesom i peći još 20-25 minuta.
Ostaviti jelo da se prohladi, pa poslužiti uz sezonsku salatu.
Kolač sa jogurtom i višnjama
Potrebni sastojci: tri jaja, 170 g šećera, aroma vanilije ili dva vanilija šećera, čaša (dva dcl) grčkog jogurta, 100 ml ulja, 230 grama mehkog brašna, pola praška za pecivo, malo korice limuna, tegla kompota od višanja ili zaleđene višnje, malo griza, šećer u prahu.
Postupak pripreme:
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, grčki jogurt, aromu vanilije, brašno i prašak za pecivo i koricu limuna.
Sve sjedinite, pa prebacite u posudu za pečenje koju ste prethodno malo nauljili i posuli brašnom.
Ocijedite višnje od vode ili ih prethodno odmrznite, pa im dodajte griz da pokupe sok, a potom ih rasporedite po biskvitu.
Kolač pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko pola sata (vrijeme pečenja prilagodite svojoj rerni).
Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu, pa izrežite na kocke.
Za sehur predlažemo shakshuku
Ako vam ništa nije ostalo od iftara ili nemate ideju šta pripremiti predlažemo arapsko jelo  - shakshuku.
Riječ "shakshuka" na arapskom jeziku znači "mješavina" ili "smjesa", što na pravi način ustvari i opisuje ovo jelo.
Klasična shakshuka sadrži paradajz, papriku, crveni i bijeli luk i začine poput kumina, paprike i chili.
Jaja se peku direktno u ovoj aromatičnoj smjesi.
Potrebni sastojci: komadić maslaca, glavica ili pola glavice ljubičastog luka, crvena, zelena i žuta paprika, jedna konzerva paradajz sosa (upotrijebite onaj u kojem su komadi paradajza), so, biber, chili, jaja, hljeb.
Postupak pripreme:
Na maslacu dinstajte sitno sjeckani ljubičasti luk, crvenu, zelenu i žutu papriku i paradajz sa kockice sa paradajz sosom. Začinite solju, biberom i chilijem.
Tokom dinstanja dodajite po malo vode.
U dinstanom povrću napravite rubice, pa u njih dodajte jaja (količina po želji), poklopite i dinstajte na laganoj temperaturi.
U međuvremenu izrežite hljeb na kriške, premažite ih maslacem i zapecite u rerni ili grilujte u tavi.
Shakshuku pospite peršunom i sa malo ljubičastog luka i poslužite sa grilovanim hljebom.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO