navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Predlažemo

Za današnji iftar pripremite pileća krilca sa rižom i povrćem i trileće sa pistacijama

Iftar za pola sata, ne košta puno, a ono što je najvažnije - ukusno je, navodi u opisu svog recepta Goraždanka Belma Halilović Hodo na svom Instagram profilu

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 13.03.2025. u 16:40
get url
text
Iftar za pola sata, ne košta puno, a ono što je najvažnije - ukusno je, navodi u opisu svog recepta Goraždanka Belma Halilović Hodo na svom Instagram profilu.
Volite li i vi pileća krilca sa rižom, graškom i kukuruzom, evo kako ćete pripremiti jelo.
Pileća krilca sa rižom i povrćem
Potrebni sastojci: pileća krilca, riža, kesica zaleđenog povrća (grašak, mrkva, kukuruz), so, vegeta, kurkuma, crvena paprika, pileći temeljac, komadići maslaca, svježi peršun.
Postupak pripreme:
Začiniti pileća krilca vegetom, solju, kurkumom i crvenom paprikom. U odgovarajuću tepsiju potom dodajte 150 g oprane riže, i 150 g zaleđenog povrća (grašak, mrkva i kukuruz - količinu po želji).
Sve izmiješati, pa zaliti pilećim temeljcem toliko da prekrije namirnice.
Peći u zagrijanoj rerni na 220 stepeni dvadesetak minuta ili dok ne vidite da je voda isparila.
Tokom pečenja, ako je potrebno, dodajte još pilećeg temeljca i komadiće maslaca.
Vratiti jelo u rernu da se još zapeče, pa pospite svježim peršunom.
Trileće sa pistacijama
Potrebni sastojci: 130 g šećera, vanilija šećer, tri jaja, 150 g brašno, pola praška za pecivo, 300 ml slatkog vrhnja, 150 ml kondenzovanog mlijeka, 300 ml proteinskog napitka od pistacija, 100 ml običnog mlijeka, 20 g karamela (bombone), sjeckani pistaciji.
Postupak pripreme:
Biskvit: umutiti tri žumanca sa 130 g šećera i jednim vanilija šećerom. U 150 g brašna dodati pola praška za pecivo, pa pomiješati u žumanca. Dodati još umućena tri bjelanca i sve dobro izmiješati.
Dobit ćete baš gustu smjesu koju ćete rasporediti u tepsiju obloženu papirom za pečenje (mjera je za manju tepsiju, a za veću stavite duple sastojke).
Peći biskvit u zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobije zlatnu boju (neće vam trebati puno vremena, zavisno od rerne otprilike desetak minuta).
Biskvit izvadite iz tepsije, izbockajte ga viljuškom sa obje strane na što više mjesta.
U tepsiju sipajte 300 ml slatkog vrhnja, pa vratite biskvit okrenut naopako od položaja kako ste ga pekli (gornja strana ide dole).
Uzmite 150 ml kondenzovanog mlijeka, pa ga pomiješajte sa 300 ml proteinskog napitka od pistacija i 100 ml običnog mlijeka.
Zagrijte, pa prelijte preko biskvita. Ostavite da dobro upije.
Na laganoj temperaturi otopite karamele i slatko vrhnje. Otprilike na 20 g karamela stavite sedam, osam kašika slatkog vrhnja, pa dobro izmiješajte. Ako vam se učini da je pregusto dodajte još vrhnja.
Kada se malo ohladi, premažite kolač, pa pospite sjeckanim pistacijima.
Ostavite nekoliko sati da biskvit dobro upije, izrežite i poslužite na kraju iftara.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO