Zbog svojih ljekovitih svojstava, majčina dušica se stoljećima unazad koristi u tradicionalnoj medicini. Zahvaljujući aromi primjenjuje se često i u kulinarstvu. Na taj način podjednako donosi brojne pogodnosti.
Majčina dušica je poznata po svojim antiseptičkim i antibakterijskim svojstvima, što je čini izuzetno korisnom za liječenje respiratornih bolesti. Čaj od majčine dušice pomaže kod prehlada, kašlja, bronhitisa i drugih oboljenja dišnih puteva. Olakšava iskašljavanje i smanjuje upalu grla, te potiče brže ozdravljenje.
Zahvaljujući bogatstvu vitamina C, A, željeza i mangana, majčina dušica potiče imunitet i pomaže organizmu da se bori protiv infekcija. Ova biljka također djeluje kao prirodni antioksidans, neutralizirajući slobodne radikale i smanjujući rizik od razvoja hroničnih bolesti.
Čaj od majčine dušice često se koristi za smanjenje nadutosti, plinova i grčeva u probavnom sistemu. Također, ima blagi diuretički učinak, što može pomoći u otklanjanju viška tekućine iz organizma.
Majčina dušica se često koristi i u aromaterapiji zbog svojih umirujućih svojstava. Njeno eterično ulje može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, a istovremeno poboljšava koncentraciju i mentalnu jasnoću.