Doktorica savjetuje: Jedite ovu namirnicu prije konzumiranja alkohola i izbjeći ćete mahmurluk
Dr. Chandrasekaran smatra kako postoji nekoliko razloga zašto bismo trebali jesti sir prije konzumiranja alkohola
AUTOR: Faktor/Express
Objavljeno: 31.12.2024. u 18:44
Konzumiranje alkohola često je povećano tokom novogodišnjih praznika zbog čega su sljedeće jutro mahmurni i mrzovoljni.
Kako do toga ne bi došlo, dr. Neena Chandrasekaran savjetuje da prije konzumiranjua alkohola pojedete jednu mnogima omiljenu namirnicu, a riječ je o siru.
- Ako idete u noćni izlazak i planirate piti alkohol, jedenje sira prije toga može smanjiti rizik od mahmurluka - kaže dr. Chandrasekaran prenosi britanski Express.
Zašto treba jesti sir prije konzumiranja alkohola?
Chandrasekaran smatra kako postoji nekoliko razloga zašto bismo trebali jesti sir prije konzumiranja alkohola.
- Sir sadrži puno proteina, masti i složenih ugljikohidrata koji mogu obložiti želudac i time smanjiti apsorpciju alkohola. Također pomaže tijelu da bolje metabolizira alkohol i spriječi oštećenje jetre. Uz to, nadoknađuje nutrijente jer je bogat vitaminom B i kalcijem. Upravo se ti nutrijenti iscrpljuju iz tijela tokom konzumiranja alkohola - pojašnjava dr. Chandrasekaran.
Nadalje, objašnjava važnost kalcija u siru koji pozitivno utječe na živce i mišiće.
- Kalcij, koji se posebno gubi zbog alkohola, poboljšava funkciju živaca i mišića, dok su vitamini B ključni za energiju i metabolizam - dodaje doktorica.
Što se tiče konzumiranja sira, dr. Chandrasekaran ipak savjetuje da ne pretjerujete jer biste se mogli osjećati loše te imati probavne probleme.
Ističe kako jedenje sira neće nužno pomoći da izliječite mahmurluk, ali je manja šansa da ćete ga imati sljedeći dan.
Ipak, ako baš pretjerate s alkoholom, čak vam ni sir vjerovatno neće pomoći.