navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Tužna vijest

Estrada tuguje za Ibrom Mangafićem: Bio je veliki čovjek koji nikog nije ostavio na cjedilu

Muzička scena u našoj zemlji siromašnija je za još jedno veliko ime. Jutros u pet sati prestalo je da kuca srce Ibre Mangafića.

Objavljeno: 10.05.2023. u 12:20
get url
text

Porodica, prijatelji, saradnici i brojni ljubitelji njegove muzike opraštaju se od njega na društvenim mrežama.

- Muzika je moj život, najveća ljubav za koju nisam znao na početku da će biti moja profesija - kazao je ranije hitmejker narodnih pjesama Ibro Mangafić.

U bogatoj muzičkoj karijeri on je sarađivao sa najpoznatijim pjevačima narodne muzike, kao što su Halid Bešlić, Šerif Konjević, Hanka Paldum, Zorica Brunclik…

- U karijeri sam napravio veliki broj hitova, a jedan od najvećih je "Otkopčano jeleče", koji je snimila Zorica Brunclik - rekao je prije nekoliko godina za naš portal Mangafić.

VEZANI TEKST - Ibro Mangafić: Ko može uz današnje pjesme akšamlučiti, pa bokalić, lukmira, janjetina...

On je najzaslužniji i za karijere Ferida Avdića, Halida Muslimovića, Amele Zuković, Dževada Preljevića Mrvice…

- On je bio poseban saradnik u karijeri i istinski prijatelj. Ibro je bio veliki čovjek koji nikog nije ostavio na cjedilu - rekao je za Faktor Halid Muslimović.

Njegove pjesme imale su milionske tiraže i osvojio je veliki broj nagrada. Tako je prošle godine dobio nagradu za životno djelo. Veliku ljubav prema muzici je prenio na sina Jasmina, a potom na unuka Dinu.

- Jutros me tako ožalostiše poruke da je preselio naš Ibrahim Mangafić. Izuzetan muzičar, vrhunski autor, jedan od utemeljitelja ovog, sadašnjeg AMUS-a. Naš Ibrahim bio je "moj Ibro", moj prijatelj i saradnik, pa je mene još teže pogodila ova vijest jer smo puno lijepih trenutaka u životu skupa proveli, i mimo pjesme i muzike. I s muzikom, najviše, zajedno stvarajući brojne nove pjesme i lansirajući u orbitu nove pjevačke zvijezde.

Zvijezde su nastavljale svoj let i bez nas, a mi iznova pravili nove hitove i ostajali svoji. Zato sam tužan što odlazi Ibro, sa svojim uvijek vedrim osmijehom i optimizmom, koji je nesebično sa svima dijelio. Tužan sam što muzička scena u BiH i regionu ostaje bez autora čije su pjesme, a to su desetine megahitova, imale ogromnu popularnost i milionske tiraže na diskografskim izdanjima. Autora koji je bio među najzaslužnijima što je sarajevska folk škola tog vremena bila najjača i najbolja u bivšoj državi.

Prošle godine dobio je naše najveće priznanje, nagradu AMUS-a za životno djelo. Trebalo je da mu je baš ja i uručim. Moje tadašnje stanje zdravlja spriječilo me je. Ibro mi je rekao da mu je i to trebalo biti posebna čast i zadovoljstvo. Rekoh "Ima dana, bit će još nagrada"... A danas se, eto, rastajem sa svojim dragim drugom Ibrom. Ali u nizu lijepih sjećanja na vrijeme koje smo skupa proveli, uz pjesme koje će se još dugo slušati, Ibrahim Mangafić bit će uvijek živ i prisutan - rekao je Enver Šadinlija.