navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Najvažniji obrok

Gastroenterolog otkrio šta jede za doručak i tvrdi da je odličan za probavu

Ne moramo ponavljati, jer to već svi znaju, koliko je doručak važan za zdravlje i normalno funkcioniranje organizma tokom cijelog dana. Ali, mnogi ga preskaču, a i oni koji doručkuju, za prvi obrok u danu najčešće biraju pogrešne, uglavnom nezdrave namirnice, poput pekarskih proizvoda.

Objavljeno: 14.05.2020. u 09:25
get url
text

Iako većina ljudi zna da je ključno svojstvo kafe, čišćenje crijeva, gastroenterolog dr. Niket Sonpal za wellandgood.com naveo je još nekoliko ideja za doručak koje on sam preferira, a koje potiču probavu.

Dr. Niket Sonpal

Kafa

- Osim što podiže energiju i pomaže prilikom buđenja, kafa budi i naša crijeva - tvrdi dr. Sonpal.

No, isto tako ovaj ljekar reporučuje ljudima da pronađu vremena kako bi ujutro pojeli još nešto, osim ovog napitka.

Zobene pahuljice sa chia sjemenkama

Zobene pahuljice uz dodatak chia sjemenki dupla je doza vlakana koja u konačnici predstavlja i potrebnu ukupnu dnevnu količinu.

Ali, kako se ne biste osjećali naduto ili da vam, zbog velike količine vlakana na koje tijelo nije naviknuto, hrana ne bi teško padala na želudac, Sonpal savjetuje da bi bilo dobro polako dodavati vlakna u svoj doručak.

Borovnice

Dr. Sonpal svojim zobenim pahuljicama dodaje i nešto voća, a favorit su mu borovnice.

- Osim što su pune vlakana, borovnice su i dobar izvor antioksidansa. Potpomažu u radu crijeva, a dobre i za zdravlje srca i mozga – kaže Sonpal.

Sve prednosti chia sjemenki

- Chia sjemenke dodajem u zobenu kašu, ne samo zbog toga što predstavljaju dodatni izvor vlakana, nego su i odličan izvor željeza i nutrijenata - tvrdi ovaj ljekar.

Najbogatiji su biljni izvor omega-3 masnih kiselina, koje su povezane sa velikim brojem zdravstvenih prednosti (smanjenje holesterola i rizika pojave srčanih bolesti). Bogate su prehrambenim vlaknima, proteinima, posebno za ljude koji jedu malo ili nimalo životinjskih proizvoda te sadrže sve esencijalne aminokiseline i antioksidanse. Uza sve to, sadrže i čitav spektar mikronutrijenata, uključujući kalcij i fosfor, koji su ključni za zdravlje kostiju, kao i vitamine B-grupe, cink, bor, kalij i bakar.