navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Izbjegnite bolove

I prehrana utječe na zdravlje zglobova: Ove namirnice uvrstite u jelovnik

Kako biste održali zdravlje zglobova u normalnoj funkciji i spriječili artritis, važno je u svakodnevnu prehranu uvesti namirnice bogate određenim sastojcima.

Objavljeno: 26.04.2023. u 09:44
get url
text

Šta to prije svega znači?

Ljekari i nutricionisti ističu kako biste se više trebali usredotočiti na jedenje cjelovite, neprerađene hrane i jedite manje slatkiša, prerađene hrane i određenih proteina, poput crvenog mesa.

Sve to potiče upravo i mediteranska dijeta za koju se pokazalo da uveliko pomaže u smanjenju upale kod zglobova.

Ne postoji nijedna hrana, hranjiva tvar ili dodatak koji može odmah ublažiti bol, ali prehrana s više povrća, voća, cjelovitih žitarica, plodova mora, orašastih plodova, sjemenki i ulja biljnog porijekla uveliko smanjuje rizik od hronične upale.

Ipak, ključno je da u svoju prehranu uvrstite dovoljno omega-3 masnih kiselina, kalcija, vitamina D i antioksidansa.

Ovo su najbolje namirnice za zdrave zglobove:

Orasi

Orasi su posebno snažan izvor omega-3 masnih kiselina, dobar izvor vlakana i antioksidansa. American Heart Association preporučuje da u prehrani napravite mjesta za orašaste plodove, ali u umjerenim količinama. Kad kupujete orašaste plodove, najzdravije je odabrati neslane vrste kako biste držali unos natrija pod kontrolom.

Kurkuma

Kurkuma je začin koji se često koristi u receptima za curry u indijskoj kuhinji.Antiupalna svojstva kurkume uglavnom se pripisuju bogatom sadržaju kurkumina, hemijskog spoja koji biljci daje jarkokožutu boju. Također, terapija kurkumom poboljšava bol i funkcioniranje kod osoba s osteoartritisom koljena.

Brokula

Brokula je dobar izvor antioksidansa i vlakana te ima antioksidativno djelovanje koje može pomoći kod simptoma artritisa.

Mahunarke

Grah i leća često su povezane s gasovima i nadutošću, ali mahunarke su važan dio antiupalne dijete koja je pogodna za zglobove. Bogate su proteinima, vlaknima i drugim izvrsnim nutrijentima. Kombinacija antioksidansa, minerala, proteina i vlakana čini grah, grašak, leću i slanutak idealnom zamjenom za crveno meso u vašoj svakodnevnoj rutini prehrane i izvrstan su izvor magnezija, za koji se pokazalo da pomaže u smanjenju upale - tvrde stručnjaci.

Losos

Poput orašastih plodova i sjemenki, mnoge vrste plodova mora mogu biti izvrstan izvor zdravih masnoća koje podržavaju optimalno zdravlje zglobova. Losos je masna riba s dovoljno hranjivih tvari pogodnih za zglobove, uključujući kalcij, vitamin D, a posebno omega-3 masne kiseline. One imaju antiupalno djelovanje u tijelu, služeći smanjenju prisutnosti upalnih hemijskih medijatora povezanih s bolovima u zglobovima.