navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Problem mnogih

Jedete previše slatko: Ovi jednostavni koraci pomoći će vam da se oslobodite nezdrave navike

Neki od nas svakodnevno imaju potrebu konzumirati nešto slatko - makar i u jako malim količinama.

Objavljeno: 07.11.2023. u 08:13
get url
text

Drugima male količine nisu dovoljne i ne prođe dan bez da se oslade čokoladom, sladoledom, kolačem, keksićima ili nekom drugom slatkom namirnicom.

Ako tome dodamo informaciju da konzumiranje čokolade potiče lučenje endorfina, supstance koja potiče dobro raspoloženje i osjećaj sreće koju tijelo proizvodi i za vođenja ljubavi, tada je vrlo teško odreći se ovih slatkih napasti.

No, ako ste zaista donijeli odluku da ćete iz prehrane izbaciti slatko u svim oblicima, evo nekoliko jednostavnih koraka stručnjaka za prehranu koji će vam pomoći u tome.

Jedite redovno

Redovnim obrocima održavate konstanti nivo šećera u krvi. Naime, upravo je pad šećera često uzrok za nekontroliranom željom za slatkim. Dakle, pokušajte jesti tri glavna i dva međuobroka, približno svaki dan u isto vrijeme.

Birajte cjelovitu hranu

Birajte hranu u njenom originalnom obliku. Izbjegavajte prerađenu i gotovu koja obiluje skrivenim šećerima. Birajte svježe voće, povrće, meso, jaja, mliječne proizvode, ribu i žitarice.

Redovno doručkujte

Birajte kvalitetne proteine i masti. Jaja na bilo koji način su najbolji odabir za početi dan. Ako dan počnete jednostavnim šećerima (poput onoga u pekmezima, čokoladnim namazima i sl.) osigurali ste sebi nekoliko dnevnih suludih želja za slatkim, a to želite izbjeći.

Izbacite sve zaslađene sokove

Ovi sokovi su prave šećerne bombe koje vam podižu nivoe šećera i izazivaju inzulinske reakcije koje potom opet potiču želju za slatkim.

Imajte proteine i/ili masti u svakom obroku

Neka vam svaki obrok sadržava proteine i/ili masti. Birajte najbolje izvore poput kvalitetnog mesa, ribe ili orašastih plodova.

Unosite dovoljno tekućine

Postoje studije koje potvrđuju da je želja za slatkim često zapravo uzrokovana dehidracijom. Stoga, kad osjetite potrebu da posegnete za čokoladom, uzmite čašu vode.

Jedite voće

Kad vas uhvati želja za slatkim uzmite komad svježeg voća. Ne, u početku to neće biti dovoljno, ali vremenom ćete naviknuti organizam da i šećere iz voća doživi kao slatko te da se riješi želje za nezdravim slasticama.

Dodajte začine

Cimet, muškatni oraščić, đumbir i slični začini će svojom aromom "zasladiti" hranu i osigurati vam izbjegavanje napada želje za slatkim.

Redno uzimajte kvalitetne multivitaminske, multimineralne i omega-3 dodatke prehrani

Nedostatak nutrijenata je često uzrok napadima želje za slatkim. Primjera radi, hrom, magnezij i vitamin B3 su nutrijenti koji pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi.

Budite aktivni

Bez obzira za koju se fizičku aktivnost odlučite (teretanu, ples, jogu...), rezultat će biti smanjenje stresa, povećanje energije i smanjenje želje za slatkim.

Spavajte dovoljno

Redovan san je ključ zdravlja, dobrog općeg stanja, raspoloženja i energije.

Osvijestite svoj problem sa slatkim

Možda vam se čini kao prazna fraza, ali rješavanje svakog problema, zaista počinje od trenutka da sami sebi priznate da problem postoji. Razmislite je li vaša želja za slatkim zapravo samo supstitut za neki drugi emotivni nedostatak koji trenutno u životu proživljavate.

Ne kupujte slatkiše

Ako stan očistite od slatkih napasti, male su šanse da ćete posegnuti za njima.

Čitajte deklaracije

Upoznavanje sa sastavom namirnica koje kupujete je korak u osvještavanju kvalitete namirnica koje unosite u organizam. Nemojte namirnice birati po zadovoljstvu koje vam donosi njihova konzumacija, već po kvaliteti njihovog nutritivnog sastava.

Nagradite se

Ako ste sedam dana uspjeli izdržati bez slatkiša, u nedjelju se počastite jednim komadom omiljene slastice. Na taj način ćete biti motivirani da se tokom sedmice držite podalje od slatkiša, a opet u nedjelju ćete uživati u omiljenom kolaču.