navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživanja

Kako svakodnevno zurenje u mobitel utječe na vaše zdravlje?

Mobitel vas povezuje s poslom, prijateljima, porodicom, zabavom i vijestima. On je ponekad vaš spas. Ali lako je zanijeti se i potrošiti previše vremena buljeći u taj minijaturni zaslon. To potvrđuju i rezultati istraživanja objavljenog u International Journal of Community Medicine and Public Health kojim je utvrđeno da sudionici ove studije "koriste pametne telefone oko 4 sata dnevno".

Objavljeno: 07.11.2020. u 14:28
get url
text

"Pametni telefoni lako nam mogu odvratiti pažnju i dekoncentrirati nas. Ljudi, posebno studenti, zato lako pretjeraju s korištenjem pametnih telefona", zaključuje se u istraživanju.

Pa šta takva prekomjerna upotreba može učiniti našim tijelima?

1. Može uzrokovati probleme sa spavanjem

"Melatonin je hormon u vašem tijelu koji igra ulogu u kvaliteti sna. Proizvodnja i oslobađanje melatonina u mozgu povezana je s dobom dana, odnosno povećava se kad je mrak i smanjuje kad je svjetlo", kažu iz klinike Mayo.

2. Može uzrokovati naprezanje očiju

"Kad gledate zaslon, toliko ste zadubljeni da zaboravite trepnuti. Stopa treptanja ide od 15 puta u minuti do pet ili sedam puta u minuti", rekao je dr. Matthew Gardiner u nedavnom intervjuu za Harvard Health.

"Izvori intenzivne svjetlosti mogu izazvati neugodan osjećaj", kaže dr. Gardiner. Ovu nelagodu uzrokuje blještavilo sa zaslona telefona i potreba da se neprestano fokusirate, što može dovesti do naprezanja očiju ili zamagljenog vida, piše Eat This, Not That.

3. Može uzrokovati bol u vratu

"Predugo gledanje u telefon kod većine ljudi dovodi do položaja u kojem je vrat savijen, a lice spušteno prema dolje", kaže dr. Colin Bartoe: "S vremenom to može stvoriti veliko naprezanje u vratu, uzrokujući grčenje mišića, bol i dugotrajnije trošenje same kralježnice."

4. Može uzrokovati anksioznost i depresiju

"Smatra se da je intenzivna ili česta uporaba mobilnih telefona povezana sa širokim nizom simptoma, ponašanja i psiholoških znakova povezanih s mentalnim zdravljem", navodi se u istraživanju iz Međunarodnog časopisa za istraživanje okoliša i javno zdravlje.

"Vrijeme provedeno na uređajima oduzima vrijeme drugim aktivnostima i ponašanju, poput tjelesne aktivnosti, podržavajućih socijalnih interakcija ili zadržavanja na obavljanju poslovnih ili školskih zadataka." Istraživanje zaključuje da sadržaj mobilnih telefona "može generirati višu razinu psihološkog stresa i fiziološkog uzbuđenja. Viša razina uzbuđenosti može negativno utjecati na san i oporavak te na druge načine pridonijeti stresu i lošem zdravlju."

5. Može uzrokovati bol u zglobovima

"Bolovi u zglobovima česti su među korisnicima mobilnih telefona, a povećana upotreba mobitela povećava bol i onesposobljenost zglobova", prema istraživanju iz Pakistan Journal of Medical Sciences.

6. Može uzrokovati loše držanje tijela

"Dugotrajna upotreba pametnih telefona uzrokuje pogrešno držanje tijela, poput držanja vrata prema naprijed, nepravilnog držanja tijela ili pogrbljenih ramena", prema istraživanju iz Journal of Physical Therapy Science.

7. Može uzrokovati ovisnost

"Ovisnost o mobilnom telefonu i povlačenje iz mobilnih mreža mogu povećati bijes, napetost, depresiju, razdražljivost i nemir koji mogu promijeniti fiziološko ponašanje i smanjiti efikasnost rada", navodi se u istraživanju objavljenom u International Journal of Pharmaceutical Investigation. Ovisnost o telefonu je stvarna i što više vremena provedete zureći u njega, to ćete više željeti buljiti u taj mali ekran.