navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mentalno zdravlje

Konzumiranje više voća i povrća poboljšava vaše raspoloženje

Nadopuna jelovnika jabukama, mrkvom i bananama potiče naše mentalno zdravlje, kažu stručnjaci. Smatraju da deset dodatnih porcija voća i povrća u dnevnoj prehrani ima isti učinak na emocije kao i kada neko nezaposlen pronađe posao. Otkrili su i da smanjenje porcija voća i povrća negativno utječe na mentalno zdravlje.

Objavljeno: 26.02.2024. u 18:54
get url
text

Britanski stručnjaci sa Univerziteta u Leedsu napravili su studiju kojom su obuhvatili oko 50.000 ljudi. Ispitali su podatke o potrošnji voća i povrća i njihove povezanosti s mentalnim zdravljem, a podatke su prikupljali čak sedam godina.

Sudionicima u istraživanju postavljali su pitanja koliko porcija svježeg voća i povrća pojedu na dan, a potom su im dali da ispune opći zdravstveni upitnik, u kojemu su, između ostalog, odgovarali i na pitanja o nivou sreće, vlastitim vrijednostima, osjećaju tjeskobe itd.

- Rezultati našeg istraživanja pokazali su da se mentalno zdravlje osobe poboljšava u odnosu na količinu voća i povrća koju svakodnevno pojede. Tako smo pružili dodatne dokaze da konzumacija tih namirnica, ne samo da dobro utječe na fizičko zdravlje, već i mentalno - kazao je voditelj istraživanja Neel Ocean, a prenosi Daily Mail.

Usporedio je to s hodanjem. Kaže da jedna dodatna porcija bobica ili salate poboljša nečije mentalno zdravlje kao da je hodao deset minuta. Također, studija je otkrila da snažno smanjenje tih porcija u danu uzrokuje emocionalni stres, a pokazala je i to da su žene te koje konzumiraju više takve hrane.

Iako je nejasno zašto svježi proizvodi poboljšavaju naše mentalno zdravlje, ranije studije pokazale su da su, na primjer, grah, narandže i špinat bogati vitaminima E i C, a oni smanjuju upale u tijelu i unutarnji stres koji se povezuje s depresijom. Osim toga, složeni ugljikohidrati u voću i povrću mogu povećati nivo serotonina, hormona koji se povezuje sa osjećajem sreće.

Ova stručnjakinja kaže da smo tokom dana izloženi brojnim stresnim situacijama te smo skloni stimulirati organizam kako bi u što kraćem vremenu podigli nivo energije.

Uz kafu, čaj i drugo budimo se i održavamo cjelodnevni ritam. Sve to je jako stresno i ima svoje posljedice. Suprotno od stimulansa, povrće i voće su adaptogeni. Sastojci iz navedenih namirnica smanjuju loš kortizol i podižu dobar, čuvaju naš prezauzeti nervni sistem i pozitivno djeluje na naše mentalno zdravlje.

Tokom dana trošimo glikogenske rezerve i potrebno je mozak redovno opskrbljivati dobrom energijom, a voće je pametan izbor.