navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Ljekari pojasnili kako se sjedilački način života odražava na zdravlje

Sjedilački način života nije zdrav, to je činjenica koju nam ljekari stalno ponavljaju.

Objavljeno: 03.10.2023. u 08:42
get url
text

Učincima previše sjedenja teško se suprotstaviti vježbanjem. Čak i ako vježbate sedam sati sedmično, što je daleko više od preporučenih dva-tri sata, ne možete poništiti učinke sedmosatnog sjedenja.

Nemojte se uopće dovesti u tu situaciju i odbaciti sav naporan rad u teretani ležeći na kauču ostatak dana.

Evo kako se sve sjedilački način života može odraziti na zdravlje:

Udebljat ćete se

Ovo ne treba posebno spominjati. Unesete li više kalorija nego što ih potrošite - debljat ćete se. Matematika je jedonstavna, a sjedenje, nažalost, ne troši previše kalorija.

Šteti srcu

Naučnici su ovo prvi put primijetili u studiji koja je upoređivala dvije naizgled slične grupe: vozače u javnom prijevozu, koji sjede većinu dana, i konduktere, koji su uglavnom na nogama. Iako su im prehrana i način života bili dosta slični, oni koji su sjedili imali su dvostruko veću vjerovatnost da obole od srčanih bolesti od onih koji su stajali.

Također, kraće ćete živjeti ako se zapustite i provodite svoje vrijeme sjedeći ili ležeći.

Demencija

Ako previše sjedite, vaš bi mozak mogao izgledati poput mozga osobe s demencijom. Sjedenje također povećava rizik od bolesti srca, dijabetesa, moždanog udara, visokog krvnog pritiska i visokog holesterola, koji svi igraju ulogu u ovom stanju. Kretanje tokom dana može čak i više od tjelesne vježbe pomoći u smanjenju rizika od svih ovih zdravstvenih problema.

Dijabetes

Da, veća je vjerovatnoća da ćete ga dobiti ako sjedite cijeli dan. I to ne samo zato što sagorijevate manje kalorija. Čini se da to čini stvarno sjedenje. Nije jasno zašto, ali ljekari misle da sjedenje može promijeniti način na koji vaše tijelo reagira na inzulin, hormon koji pomaže u sagorijevanju šećera i ugljikohidrata za energiju, piše webmd.

Duboka venska tromboza

Duboka venska tromboza je zgrušavanje krvi, ugrušak koji se stvara u nozi, često zato što predugo sjedite bez pomicanja. Može biti ozbiljno ako se ugrušak oslobodi i zadrži u plućima. Možda ćete primijetiti oticanje i bol, ali neki ljudi nemaju simptome. Zato je dobra ideja prekinuti duga sjedenja. Može se pojaviti, primjera radi, nakon duge vožnje u avionu.

Anksioznost

Moguće je da ste često sami, zarobljeni pred ekranom. Ako vam to ometa san, možete postati još tjeskobniji. Osim toga, previše vremena koje provodite sami može vas natjerati da se povučete od prijatelja i voljenih osoba, što je povezano sa socijalnom anksioznošću. Naučnici još uvijek pokušavaju otkriti tačan uzrok.

Loše je za leđa

Sjedeći položaj predstavlja veliki stres za leđne mišiće, vrat i kičmu. Još je gore ako ste pogrbljeni. Potražite ergonomsku stolicu odgovarajuće visine koja će poduprijeti vaša leđa na pravim mjestima. Ali upamtite: koliko god vam bilo udobno, vašim leđima neće odgovarati dugo sjedenje. Ustanite i pomaknite se minutu ili dvije svakih pola sata kako biste održali kralježnicu u pravilnoj liniji.

Varikozne vene

Predugo sjedite i krv vam se može nakupiti u nogama. To stvara dodatni pritisak u vašim venama. Mogle bi nateći, uvrnuti se ili izbočiti, što ljekari nazivaju proširenim venama. Također možete vidjeti paukove vene ili snopove polomljenih krvnih žila. Iako ovi problemi obično nisu ozbiljni, mogu boljeti.

Osteoporoza

Starije osobe koje nisu aktivne mogu imati veću vjerovatnoću da će dobiti osteoporozu (oslabljene kosti). Iako umjerena tjelesna vježba to neće spriječiti, ne morate ići van i trčati maraton ili se baviti poljoprivredom kako biste ostali mobilni u svojim zlatnim godinama. Samo nemojte sjediti na kauču satima.

Rak

Iako ga sjedenje ne uzrokuje, postoji veća vjerovatnoća da ćete dobiti rak debelog crijeva, endometrija ili pluća. Što više sjedite, veći su izgledi. Starije žene imaju veći izgled za rak dojke. To se ne mijenja ako ste superaktivni. Bitno je koliko sjedite.