navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobro je znati

Ljekari pojasnili: Šta je zdravije-sardina ili tuna i koliko ih jesti sedmično

Riba jeste zdrava namirnica zbog velikog postotka proteina i omega-3 mansih kiselina. No nije svaka vrsta jednako blagotvorna za naš organizam, pa treba biti oprezan u pogledu učestalosti njihovog korištenja u prehrani.

Objavljeno: 02.11.2022. u 17:44
get url
text

Nutricionisti kažu da je sardina najbolja konzervirana riba i da s njom ne možemo pogriješiti. U 100 grama sardine ima čak 25 grama proteina.

Zahvaljujući velikoj količini kalcija, ove sitne ribe su od izuzetnog značaja za zdrave i čvrste kosti.

Tunjevina ima sličan postotak proteina, ali manje holesterola od sardine. Ipak, nivo kalcija je drastično niži, a nutricionisti su izuzetno zabrinuti zbog količine žive koja se u tunjevini može naći.

U nekim kompanijama u svijetu počeli su čak vršiti provjeru postotka žive prije nego što upakuju tunjevinu u konzerve, ali je to još uvijek rijetkost.

Upravo ovaj štetni sastojak razlog je što mnogi stručnjaci za prehranu presuđuju u korist sardine kad god se postavi pitanje koja je riba zdravija?!

Nije osnov samo područje na kojem se riba lovi, mada je dobro provjeriti porijeklo sadržaja konzerve. Najzagađenija je tuna ulovljena u Sjevernoj Americi i Evropi, a najmanje ona iz Sjeverozapadnog i Jugozapadnog Pacifika.

Ipak, suština leži u mjestu ribe u lancu prehrane - sitnija riba se hrani samo planktonima, pa je zdravija. Krupna duže akumulira nezdrave sastojke. Ako vam se čini da je krupnija – tuna - ukusnija, probajte sardinu poprskati s malo limunovog soka i posuti peršunom, sigurno ćete promijeniti mišljenje.

Vodite računa i o količini. Nutricionisti preporučuju maksimalno dvije konzerve tunjevine sedmično, dok kod sardine nema ograničenja u tom pogledu.

Međutim, zbog količine soli u sardinama, obavezno ih poslužite uz neslane namirnice.