navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Inicijativa

Malta stanovnicima daje po 100 eura, a 200 eura turistima koji ostanu tri dana

Dok mnoge europske vlade traže načine da obnove povjerenje kupaca kroz različite inicijative, Malta se ističe u podjeli novčanih vaučera.

Objavljeno: 21.05.2021. u 21:16
get url
text

Vlada Malte objavila je da će izdvojiti 50 miliona eura za vaučere od 100 eura svakom građaninu iznad 16 godina radi poticanja potrošnje i oporavak poljoprivrede pogođene pandemijom koronavirusa.

Nakon slične sheme na otoku prošloga ljeta, ministar ekonomije Silvio Schembri je rekao da će se vaučer od 60 eura moći trošiti u restoranima i turističkim objektima, a od 40 eura u trgovinama i za druge usluge. Primat će ih oko 25.000 firmi.

Malta, koja pokušava potaknuti turističku potrošnju, prošli je mjesec ponudila turistima do 200 eura ako ostanu barem tri dana na tom mediteranskom otoku. Iznos ovisi o rangu hotela u kojem turisti odsjedaju.

Trgovine i neesencijalne uslužne djelatnosti na Malti otvorile su se prošli mjesec, nakon što je pandemija u zemlji stavljena pod kontrolu.

Otok je zabilježio samo dva nova slučaja koronavirusa, a Malta također ima najvišu stopu vakcinisanja u Evropi sa 67 posto odraslih i ugroženih koji su primili je barem jednu dozu, pokazali su podaci ECDC-a.