navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sedmica turske kuhinje

Miris Hataya u Sarajevu: Gastronomsko putovanje kroz stoljećima bogatu prošlost

Različiti okusi koji vas vode stoljećima u prošlost specifičnost su gastronomije turske regije Hatay.

Objavljeno: 24.05.2023. u 14:06
get url
text

Gatronomski grad koji je hiljadama godina bio dom mnogim civilizacijama, spaja bogate ukuse osmanske, francuske i arapske kuhinje, a na meniju se može naći i do 650 vrsta jela, predjela i deserta.

Kuhinja je uvijek bila dokaz sjedinjavanja kulturnih različitosti i bliskosti. Nadaleko je poznata po svojoj raznovrsnosti.

Hatay je prepoznatljiv po kebabu i slatkom jelu kunefe. Gastronomija ovog dijela Turske nastala je sintezom stoljetne kulturne akumulacije civilizacija koje je u prošlosti ugošćavao ovaj region.

Globalna proslava turske gastronomije obilježava se širom svijeta od 21. do 27. maja manifestacijom "Sedmica turske kuhinje". Tokom sedmice, koja se održava drugi put, promoviše se kuhinja baš ove turske regije.

Hatay je "26. gastronomski grad svijeta" kojeg je identifikovala UNESCO-ova Mreža kreativnih gradova.

Kuhinja koja u sebi nosi tragove desetina različitih civilizacija, ove godine u fokus je stavila gastro održive proizvodne metode koje čine "kuhinju bez otpada".

Kuhinja Hataya kombinuje visokokvalitetno maslinovo ulje, žitarice, mahunarke, povrće i voće, autohtono bilje i začine uzgojene na plodnom mediteranskom tlu.

Da je ova kuhinja u vrhu liste onih koje morate probati uvjerili su se i predstavnici medija u Bosni i Hercegovini koji su bili gosti u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu.

Probali su hatayski meni, tačnije biberli ekmek (pogača začinjena sosom od crvene paprike), salatu od maslina, humus, kisır (salata od bulgura), tepsi kebap (kebab ispečen u pećnici) i kunefe (kadaif desert sa sirom).