navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Budite zdravi

Namirnice stvorene za proljetni detoks: Vratite svoju energiju

Namirnice imaju moć da vam donesu više energije i zdravije tijelo. S prvim toplijim temperaturama ove godine, kada u zraku već možemo osjetiti dašak proljeća, bude se i nove životne odluke i želja da radimo na sebi.

Objavljeno: 11.02.2024. u 17:31
get url
text

Prije svega, potrebno nam je da se probudimo iz dugog "zimskog sna". Zima je onaj period u kojem se i naš organizam najčešće uspori pa zato ne čudi da s prvim toplim danima želimo pokrenuti uspavanu energiju.

Najbolji način je obnavljanje energije kroz prehranu. U nastavku donosimo listu namirnica koje imaju detoksikacijski učinak pa ćete dodavanjem njih u svoj jelovnik očistiti organizam i pripremiti tijelo za živopisni period koji nam stiže.

Zelene namirnice koje eliminiraju toksine iz tijela

Hranjive namirnice u kojima se krije hlorofil, stvorene su za uklanjanje toksina iz tijela koje smo skupili tokom zime. Hlorofilom obiluju kelj, špinat i blitva, a uz to su bogati vitaminima i mineralima. Jednostavan način na koji ih možete učiniti dijelom svoje svakodnevice - napravite smoothie. U njemu možete izmiješati mnoštvo omiljenih okusa i zdravih namirnica.

Energija i osvježenje za tijelo i kožu

Citrusi su stvoreni za osvježenje i novu dozu energije jer su puni vitamina C i antioksidansa. Voće poput narandže, limuna i grejpa će također pročistiti tijelo od toksina jer podržava funkciju jetre, a njihove benefite osjetit ćete i na svojoj koži.

Umirujuća svojstva i zdrava probava

Zdravlje ljudskog organizma počinje u zdravoj probavi. Namirnica koja ju potiče i smiruje želudac, postala je omiljeni dodatak u jelima kao i jedan od omiljenih čajeva diljem svijeta. Đumbir osim probave potiče i cirkulaciju i prirodne detoksikacijske procese u tijelu.

Protuupalna i detoksikacijska svojstva

Postoji jedan začin koji osvaja intenzivnim i specifičnim okusom, jednako koliko i benefitima koje donosi za naše zdravlje. Kurkuma ima snažna protuupalna i detoksikacijska svojstva. Pomaže u čišćenju jetre pa tako smanjuje upale u čitavom tijelu.

Kremasto, ukusno i zdravo

Namirnica koja je bogata vlaknima, zdravim mastima i antioksidansima – avokado! On će zamijeniti sve nezdrave masnoće i pri tome pomoći u proljetnom čišćenju organizma.

Za kraj, ono najvažnije - hidratacija! Za proces detoksikacije neophodna je voda. Ona je ključna za čišćenje organizma, podržavanje funkcije bubrega i održavanje općeg zdravlja. Ako u vodu dodate limun ili krastavac, dodatno ćete potaknuti proces detoksikacije i unijeti energiju u vaš dan.