navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zaštitite se

Nije važno samo koja je nego i kako je stavljate na kožu: Mali vodič pravilnog nanošenja kreme protiv štetnih UV zraka

Izaberite kremu koja ima zaštitni faktor (SPF) 30 ili viši, koja je vodootporna te pruža zaštitu i od UVA i od UVB zračenja

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 18.06.2024. u 09:25
get url
text
Da biste bili sigurni da UV zraci neće naštetiti vašeoj kožu vrijedi ponoviti nekoliko osnovnih pravila o proizvodima za zaštitu od sunca (kremama sa SPF-om), a nije na odmet potražiti i stručni savjet ljekara ili farmaceuta pri njihovom izboru i kupovini.
Evo nekoliko savjeta:
Izbor kreme
Izaberite kremu koja ima zaštitni faktor (SPF) 30 ili viši, koja je vodootporna te pruža zaštitu i od UVA i od UVB zračenja.
Pravo vrijeme nanošenja
Namažite kremu prije izlaska na otvoreno. Potrebno je otprilike 15 minuta kako bi se krema upila u kožu te počela djelovati. Mažete li se kad ste već na otvorenom vaša je koža nezaštićena te možete izgorjeti.
Odgovarajuća količina
Nanesite i dobro utrljajte dovoljnu količinu kreme na sve dijelove kože koji su izloženi suncu. Za odraslu osobu otprilike je potrebno 30 do 35 ml kreme za sunčanje kako bi pokrili tijelo dok su u kupaćem kostimu.
Pazite na sve nezaštićene dijelove tijela
Mislite svakodnevno o zaštiti vrata, lica, ušiju, ruku, stopala i nogu, već ovisno o tome koji dijelovi tijela nisu zaštićeni odjećom. Ako ne možete sve dosegnuti sami, zamolite nekoga da vam pomogne. Ako ste ćelavi ili vam je kosa tanka i tjeme treba zaštititi. Nanesite i na njega kremu sa zaštitnim faktorom, a najbolje je odabrati kapu ili šešir od tkanine koja štiti od UV zračenja.
Preporučuju se šeširi sa širokim obodom koji će i na lice "bacati" sjenu, a za usne nabavite balzam sa zaštitnim faktorom od barem SPF 15.
Kad ponovno nanijeti kremu 
Kako biste ostali zaštićeni na otvorenom, ponavljajte nanošenje kreme svaka dva sata ili odmah nakon kupanja ili znojenja.
Česti uzroci opekotina od sunca su nedovoljna količina nanesenog proizvoda, korištenje proizvoda kojima je istekao rok trajanja ili izostanak ponovnog nanošenja kreme.
Vaša je koža izložena štetnom sunčevu zračenju svaki put kad izađete na otvoreno, bilo da je oblačno vrijeme ili je zima. Dakle, mislite o proizvodima za zaštitu od sunca ne samo na odmoru, već i pri svakom izlasku iz kuće tokom cijele godine. I kad niste na moru, kremu protiv štetnih UV zraka nanesite i dobro utrljajte u kožu pola sata prije odlaska na posao, u grad...
POVEZANO