Utješno je što je potpuno u redu s vremena na vrijeme počastiti se komadom omiljene torte.
No, postoji jedan desert koji ćete pronaći u gotovo svakom restoranu ili stastičarnoj, a za koji većina nutricionista kaže da je zabranjena slastica.
Gomila kalorija
Nije važno u kojoj je kuhinji napravljena - ova popularna slastica, puna šećera, kalorija i transmasnih kiselina, prava je šećerna bomba.
S time se slaže i Julie Cunningham iz Julie Cunningham Nutrition LLC-ja koja je u intervjuu za Eat This, Not That otkrila koje je najgore moguće jelo koje se nalazi na jelovniku u rubrici s desertima.
Riječ je o slavnom cheesecakeu, konkretno, oreo ili brownie cheesecakeu.
- Porcija u restoranu obično ima više od 300 kalorija i puna je šećera i masti koje začepljuju arterije - objasnila je Julie.
Glavni sastojci standardnog recepta za ovu popularnu tortu sa sirom uključuju vrhnje, kremasti sir, maslac, kiselo vrhnje, šećer, jaja i kekse. Kombinirajte tu visokokaloričnu unutrašnjost s ekstravagantnim preljevima obično uparenim s različitim okusima i lako ćete pojesti više od preporučenog dnevnog unosa zasićenih masti u samo jednom komadu torte.
Prema Jennifer Glockner iz Smartee Platae, postoji jedan specifičan okus cheesecakea koji je najgori izbor od svih.
- Najgora slastica koju možete naručiti u restoranu je brownie ili oreo cheesecake sa šlagom - kaže Glockner i objašnjava:
- Ovo je ispunjeno gomilom kalorija, zasićenih masnoća, moguće transmasti, šećera, a iznenađujuće čak i natrija. Primjera radi, oreo dream extreme cheesecake ima 1.630 kalorija, 98 grama masnoće, 57 grama zasićene masti, tri grama transmasnih kiselina, 135 grama šećera i 860 miligrama natrija – ističe Glockner.
Dodaje da ta količina kalorija premašuje dnevnu preporučenu granicu za većinu ljudi te da transmasnoće treba u potpunosti izbjegavati.
- Prehrambene smjernice preporučuju ograničavanje dodanih šećera na 10 posto dnevnih kalorija. Dakle, u prehrani od 2.000 kalorija osoba treba ograničiti dodavanje šećera na 200 kalorija ili 50 grama šećera na dan. Ovaj sadržaj šećera izuzetno je visok - objašnjava Glockner.
Uz trostruku količinu preporučenog unosa zasićenih masnoća, ova torta od sira zapravo povećava rizik za kardiovaskularne bolesti.
Nadalje, natrij je također značajan problem ove slastice.
- Za zdravu odraslu osobu konzumiranje natrija ne bi trebala prelaziti 2.300 miligrama dnevno, što je otprilike jedna kašičica - kaže Glockner.
Natrij i rizik za bolesti
U samo jednom komadu cheesecakea skriva se otprilike jedna trećina dopuštene dnevne količine natrija.
Kako dodaje Glockner, natrij je faktor koji povećava rizik od hipertenzije i bolesti srca, moždanog udara i bolesti bubrega.
- Ono što oreo ili brownie cheesecake čini posebno nezdravim su filovi i šlag - objašnjava Amanda A. Kostro Miller iz kompanije Fitter Living.
Dodaje da su puni zasićenih masti, šećera i kalorija.
- Jedenje previše kalorija dovodi do prekomjerne tjelesne težine i pretilosti te može potaknuti rast masnog tkiva. To ljude dovodi do većeg rizika od upale i hroničnih bolesti - napominje Miller.
Također, šlag je krcat nezdravim zasićenim mastima i u njemu nema hranjivih materija.