navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nutricionisti upozoravaju

Obilje, šećera, masti, natrija: Ovo je najnezdraviji desert kojeg možete pojesti

Većina nutricionista i prehrambenih stručnjaka reći će vam da potpuno izbacivanje određenih namirnica iz prehrane dugoročno neće funkcionirati. To posebno vrijedi ako teško odolijevate poslasticama i uvijek imate mjesta za desert.

Objavljeno: 05.12.2020. u 20:56
get url
text

Utješno je što je potpuno u redu s vremena na vrijeme počastiti se komadom omiljene torte.

No, postoji jedan desert koji ćete pronaći u gotovo svakom restoranu ili stastičarnoj, a za koji većina nutricionista kaže da je zabranjena slastica.

Gomila kalorija

Nije važno u kojoj je kuhinji napravljena - ova popularna slastica, puna šećera, kalorija i transmasnih kiselina, prava je šećerna bomba.

S time se slaže i Julie Cunningham iz Julie Cunningham Nutrition LLC-ja koja je u intervjuu za Eat This, Not That otkrila koje je najgore moguće jelo koje se nalazi na jelovniku u rubrici s desertima.

Riječ je o slavnom cheesecakeu, konkretno, oreo ili brownie cheesecakeu.

- Porcija u restoranu obično ima više od 300 kalorija i puna je šećera i masti koje začepljuju arterije - objasnila je Julie.

Glavni sastojci standardnog recepta za ovu popularnu tortu sa sirom uključuju vrhnje, kremasti sir, maslac, kiselo vrhnje, šećer, jaja i kekse. Kombinirajte tu visokokaloričnu unutrašnjost s ekstravagantnim preljevima obično uparenim s različitim okusima i lako ćete pojesti više od preporučenog dnevnog unosa zasićenih masti u samo jednom komadu torte.

Prema Jennifer Glockner iz Smartee Platae, postoji jedan specifičan okus cheesecakea koji je najgori izbor od svih.

- Najgora slastica koju možete naručiti u restoranu je brownie ili oreo cheesecake sa šlagom - kaže Glockner i objašnjava:

- Ovo je ispunjeno gomilom kalorija, zasićenih masnoća, moguće transmasti, šećera, a iznenađujuće čak i natrija. Primjera radi, oreo dream extreme cheesecake ima 1.630 kalorija, 98 grama masnoće, 57 grama zasićene masti, tri grama transmasnih kiselina, 135 grama šećera i 860 miligrama natrija – ističe Glockner.

Dodaje da ta količina kalorija premašuje dnevnu preporučenu granicu za većinu ljudi te da transmasnoće treba u potpunosti izbjegavati.

- Prehrambene smjernice preporučuju ograničavanje dodanih šećera na 10 posto dnevnih kalorija. Dakle, u prehrani od 2.000 kalorija osoba treba ograničiti dodavanje šećera na 200 kalorija ili 50 grama šećera na dan. Ovaj sadržaj šećera izuzetno je visok - objašnjava Glockner.

Uz trostruku količinu preporučenog unosa zasićenih masnoća, ova torta od sira zapravo povećava rizik za kardiovaskularne bolesti.

Nadalje, natrij je također značajan problem ove slastice.

- Za zdravu odraslu osobu konzumiranje natrija ne bi trebala prelaziti 2.300 miligrama dnevno, što je otprilike jedna kašičica - kaže Glockner.

Natrij i rizik za bolesti

U samo jednom komadu cheesecakea skriva se otprilike jedna trećina dopuštene dnevne količine natrija.

Kako dodaje Glockner, natrij je faktor koji povećava rizik od hipertenzije i bolesti srca, moždanog udara i bolesti bubrega.

- Ono što oreo ili brownie cheesecake čini posebno nezdravim su filovi i šlag - objašnjava Amanda A. Kostro Miller iz kompanije Fitter Living.

Dodaje da su puni zasićenih masti, šećera i kalorija.

- Jedenje previše kalorija dovodi do prekomjerne tjelesne težine i pretilosti te može potaknuti rast masnog tkiva. To ljude dovodi do većeg rizika od upale i hroničnih bolesti - napominje Miller.

Također, šlag je krcat nezdravim zasićenim mastima i u njemu nema hranjivih materija.