navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdravlje

Određene namirnice povezane s većim rizikom od Parkinsonove bolesti

Riječ je o hrani poput industrijskih grickalica, gotovih obroka, zaslađenih napitaka, mesnih prerađevina

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 15.05.2025. u 08:17
get url
text
Preporučuje se uravnotežena prehrana
Preporučuje se uravnotežena prehrana
Nova istraživanja ukazuju na vezu između ishrane bogate ultra-prerađenim namirnicama i povećanog rizika od razvoja Parkinsonove bolesti.
Riječ je o hrani poput industrijskih grickalica, gotovih obroka, zaslađenih napitaka, mesnih prerađevina i sličnih proizvoda s mnogo aditiva i malo nutritivne vrijednosti.
Stručnjaci naglašavaju da hronična konzumacija ovakve hrane može doprinijeti upalama u organizmu i oštećenju nervnih ćelija, što su faktori povezani s neurodegenerativnim bolestima.
Iako još nije potvrđena direktna uzročno-posljedična veza, preporučuje se uravnotežena prehrana bogata svježim voćem, povrćem, integralnim žitaricama i zdravim mastima – kao potencijalna zaštita za mozak i živčani sistem.
search icon
prikaži komentare (0)