navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Studija pokazala

Oprezno sa ovim lijekom: Paracetamol šteti jetri, ali i utječe na psihu pacijenta

Kod glavobolje ili zubobolje mnogi posežu za lijekovima protiv bolova poput paracetamola. Ali ovaj lijek ne umanjuje samo bol nego, kako je sada otkriveno, utječe i na psihu.

Objavljeno: 27.12.2021. u 08:41
get url
text

Kako prenosi Deutsche Welle, većina sredstava protiv bolova poput brufena, aspirina ili paracetamola u Njemačkoj se može dobiti bez recepta.

Paracetamol od 500 mg i više se može dobiti samo uz recept. Ali, preporučena dnevna doza od 4.000 mg može se lako dosegnuti i uzimanjem veće količine manje doziranih tableta za koje nije potreban recept.

Međutim, mnogi koji na sopstvenu ruku konzumiraju visoke doze paracetamola nisu svjesni mogućih propratnih pojava i posljedica.

U mnogim domovima paracetamol se može pronaći u kućnim apotekama. Ovaj lijek, osim protiv bolova djeluje i kod sniženja temperature i zato ga često daju djeci.

- Međutim paracetamol ni u kom slučaju nije bezopasan - kaže kaže Gerhard Müller-Schwefe iz Centra za palijativnu medicinu Göppingen.

- Paracetamol može oštetiti jetru što je posebno opasno kod djece kod koje je lako prekoračiti dopuštenu dnevnu dozu. Jetra je pogođena jer štetne suspstance ne mogu biti izbačene iz organizama što izaziva imunološku reakciju. To vodi ka upali jetre i što više ćelija u jetri biva uništeno kroz ovaj proces to je stanje dramatičnije - kaže Müller-Schwefe i dodaje da prekomjerna doza može vrlo brzo dovesti i do zastoja jetre.

Mnogi, nakon što prva tableta paracetamola ne pokaže djelovanje uzmu još jednu, pa još jednu nadajući se da će veće količina pomoći. I tu brzo može doći do opterećenja i otkazivanja jetre.

Paracetamol može vremenom stvoriti i ovisnost.

- Dugo vremena nije bilo poznato da paracetamol djeluje u centralnom nervnom sistemu, dakle mozgu i kičmenoj moždini gdje lijek utječe na sistem koji je odgovoran za kontrolu bolova - navodi Müller-Schwefe.

Pri tom naš organizam raspolaže različitim sopstvenim sredstvima protiv bolova. Jedan od njih je i endorfin, u određenoj mjeri sličan morfiju kojeg tijelo samo proizvodi i koje u kriznim trenucima može potisnuti bol. Paracetamol djeluje tako da "blokira" receptore za bol pa tako i smanjuje osjećaj boli.

Međutim, tako dolazi do propratnih pojava koje mnogi i ne primjećuju.

- Smanjuje se sposobnost promjene raspoloženja. To znači da pogođeni ne reaguje ni pozitivno ni negativno na situacije. Pogođeni su emotivno potpuno izolovani. Ali i neke druge osobine se mijenjaju:povećava se spremnost na rizik, na brže donošenje odluka – kaže Müller-Schwefe.