navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ne morate u apoteku

Ove namirnice dostojna su zamjena za kupljeno pakiranje probiotika

Dobre bakterije ili probiotici u crijevima prerađuju hranu, ali i suzbijaju štetne vrste bakterija i virusa te razgrađuju otrovne tvari.

Objavljeno: 28.01.2022. u 08:32
get url
text

Uravnotežena crijevna mikroflora nužna je za zdravlje i vitalnost.

Zbog nepravilne prehrane, stresa, uzimanja lijekova (posebno antibiotika) i nezdravih navika, poput pušenja i prekomjernog konzumiranja alkohola, ravnoteža crijevne mikroflore često je narušena.

Ali, stručnjaci za prehranu i ljekari ističu da je ciljanom prehranom moguće dovesti crijevnu mikrofloru u ravnotežu.

Evo koje su to namirnice:

Jogurt

Zasigurno široj javnosti najpoznatiji izvor probiotika je ovaj ukusan mliječni proizvod.

Istraživanja su pokazala da probiotici pomažu čak i kod ublažavanja simptoma preosjetljivosti na laktozu. Također, pomažu kod problema s plinovima, dijarejom i drugim problemima probavnog sistema.

Ukoliko baš želite, možete platiti više za jogurt koji sadrži tačno određene probiotike, ali dovoljno je konzumirati proizvod na kojem piše da sadrži "aktivne bakterijske kulture".

Kiseli kupus

Kiseli ili sirovi kupus, bogat je vitaminom C, ali i probioticima bez kojih bi naša probava prestala funkcionirati. Prehrana bogata kiselim kupusom preporučuje se osobama koje muče gastrointestinalni problemi, a ne mogu probavljati mliječne proizvode, poput jogurta.

Miso supa

Supa koja se u Japanu jede za doručak izvrstan je odabir za početak dana. Miso pasta koja se koristi za pripremu ove niskokalorične supe, obiluje probioticima i vitaminom B te dragocijenim antioksidansima.

Kefir

Prema legendi, pastiri na planinama Kavkaza, koji dijele jugoistočnu Evropu od Azije, otkrili su da se mlijeko koje su nosili sa sobom fermentacijom pretvorilo u pjenušavi napitak.
Gust, kremast i pikantan poput jogurta kefir sadrži jedinstvene sojeve probiotičkih bakterija, te nekoliko korisnih sorti kvasca.

Hljeb sa kiselim tijestom

Sljedeći put kada budete pripremali sendvič, obratite pažnju na vrstu hljeba koju ste odabrali. Naime, hljeb pripremljen od kiselog tijesta sadrži probiotik koji olakšava probavu.

Acidofilno mlijeko

Jedan od najjednostavnijih načina unosa probiotika u organizam je konzumiranje ove vrste mlijeka, koje je fermentirano s bakterijama. Mlaćenica je također bogata probioticima.

Tempeh

Pripremljen od fermentirane soje, ova indonezijska namirnica sadrži jednu vrstu prirodnog antibiotika koji pomaže organizmu u borbi protiv određenih bakterija. Tempeh je također bogat proteinima. Izvrsnog je okusa koji podsjeća na dimljene namirnice, orašaste plodove i gljive. Možete ga marinirati i koristiti u jelima umjesto mesa.

Koja je razlika između prebiotika i probiotika

Dok hrana bogata probioticima sadrži žive kulture, prebiotička hrana hrani dobre bakterije koje već žive u vašim crijevima.

Šparoge, artičoke, banane, zobena kaša i med izvrstan su izvor prebiotika.

Konzmirajte ih samostalno ili u kombinaciji s namirnicama koje sadrže probiotike kako biste postigli bolji učinak.