navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Protein u tijelu

Ove namirnice prirodno podstiču kolagen

Kolagen je protein koji daje strukturu mišićima, kostima, koži i tetivama. Naše tijelo proizvodi kolagen, ali kolagen možemo dobiti i kroz hranu i suplemente.

Objavljeno: 17.02.2024. u 10:39
get url
text
Kolagen, lice
Kolagen, lice

Kako starimo i izlažemo se faktorima životne sredine kao što je ultraljubičasto zračenje, proizvodnja kolagena u tijelu počinje da opada.

Riba

Kada je u pitanju prirodna proizvodnja kolagena, riba je jedna od najboljih namirnica kojima se možete obratiti. Jedno istraživanje je pokazalo da je riblji kolagen jedan od najefikasnijih izvora kolagena koji se apsorbuje iz hrane. Preporučujemo sve vrste ribe jer ima puno omega-3 masti i sadrži visokokvalitetne proteine u obliku aminokiselina koje podržavaju proizvodnju kolagena.

Druge odlične opcije su neke vrste malih riba, kao što su sardine, jer su upakovane sa netaknutom kožom, kostima i vezivnim tkivom. Ove strukture se rastvaraju dok jedva shvatite da ih jedete, a obezbediće vam i aminokiseline i kolagen za održavanje prirodne proizvodnje.

Citrusi

Malo hrane sa većim sadržajem vitamina C od citrusa, poput narandže, limuna, grejpa i limete. Vitamin C pomaže u očuvanju kolagena u tijelu i igra važnu ulogu u procesu stvaranja sopstvenog kolagena. Bez obzira da li više volite čašu svježe iscijeđene limunske vode, pola grejpa za doručak ili pravite salatu sa dodatkom citrusa, sva ova ukusna jela od citrusa pomoći će vam da održite zdravu kožu, kosu, nokte, zglobove.

Jaja

Zahvaljujući prolinu, cinku i sumporu koji se nalaze u jajima ova omiljena jela za doručak doprinose proizvodnji kolagena u tijelu. Iako se cink uglavnom nalazi u žumancetu, prolin i sumpor su u velikoj mjeri koncentrisani u proteinima, tako da oni koji prate unos holesterola u ishrani jedući samo bjelanca i dalje mogu da iskoriste neke od ovih prednosti koje povećavaju proizvodnju kolagena.

Bobice

Bilo da se radi o jagodama, malinama, borovnicama, brusnicama ili drugim ukusnim bobicama, ovo sočno voće jednostavno je bogato vitaminom C koji pospješuje stvaranje kolagena. Postoji gotovo beskonačan broj načina da uživate u njima: u smoothiejima i jelima sa pireom od bobica, ovsene kaše, peciva, granuloma sa jogurtom, slanih salata, domaćih džemova i još mnogo toga.