navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mislite na zdravlje

Ovo je razlog da iz kuhinje odmah izbacite plastičnu dasku za rezanje

Studija objavljena u časopisu Ecotoxicology and Public Health, iznijela je šokantnu procjenu kada je riječ o mikroplatsici i njenom utjecaju na zdravlje. 

Objavljeno: 22.11.2023. u 08:45
get url
text

Naučnici su procijenili ukupnu godišnju izloženost mikroplastici po osobi koje koriste plastične kuhinjske daske.

Utvrđeno je da rezanje mrkve na plastičnoj dasci može proizvesti čak 15 miligrama mikroplastike po rezu, ili oko 50 grama godišnje što je otprilike jednako težini deset plastičnih kreditnih kartica.

Sve više dokaza ukazuje na to da je mikroplastika problem za javno zdravlje. Mikroplastika je pronađena u ljudskim plućima, krvi pa čak i u posteljici.

Mikroplastični oblici mogu ometati probavni i disajni sistem, a hemijski dodaci koje ispuštaju mogu poremetiti endokrini i reproduktivni sistem, upozorila je nedavno grupa naučnika iz Južne Koreje.

Stručnjaci proučavaju na koje sve još načine mikroplastika može utjecati na ljudsko zdravlje.

Većina plastike se ne razgrađuje u okolini, ali se raspada. Te male plastične čestice mogu apsorbirati hemijske zagađivače i mikroorganizme koji mogu predstavljati zdravstveni rizik za ljude.

Studije su pokazale da životinje izložene mikroplastici mogu doživjeti kašnjenje u razvoju, promjene ponašanja, neplodnost i oslabljeni imunološki sistem.

Mikroplastiku je danas nemoguće izbjeći. No neke vlade poduzimaju korake u borbi protiv mikroplastike, a neke možemo poduzeti i sami.

Primjera radi, plastične daske za rezanje zamijenite staklenim, mramornim, bambusovim ili drvenim. Drvene daske za rezanje, osim što su najjeftinije, imaju i prirodna antimikrobna svojstva.

Izbjegavati piti iz plastičnih flaša, pogotovo one za jednokratnu upotrebu.

Ako morate piti iz njih, pokušajte ih držati podalje od sunca u hladnom i suhom okruženju.

Plastične flaše za vodu za jednokratnu upotrebu vrlo se lako razgrađuju kao odgovor na promjenu temperature ili mehanički stres.

Podgrijavati hranu u mikrovalnoj u staklenim posudama jer grijanje u plastičnim posudama može osloboditi milione mikroplastičnih čestica u vašu hranu.

Filtrirati vodu. Zbog raširene upotrebe i zagađenja plastikom, voda ponekad može sadržavati čestice mikroplastike. Kućni filtri za vodu mogu biti učinkoviti u smanjenju mnogih zagađivača, uključujući i mikroplastiku.

Redovno brišite prašinu i usisavajte u prostoru u kojem živite jer to može pomoći u smanjenju količine mikroplastičnih vlakana u prašini koja bi mogla zagaditi hranu koju jedete.