navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
U svijetu je 537 miliona oboljelih

Pacijenti sa dijabetesom nemaju jednak pristup terapiji, neki imaju sve, neki ništa

Predavanje je održala prof. dr. Velija Zelija Ašimi, jedna od vodećih endokrinologinja i dijabetologinja u Bosni i Hercegovini s više od 30 godina kliničkog iskustva

AUTOR: Fena
Objavljeno: 16.05.2024. u 09:56
get url
text
Predavanjem vodećeg medicinskog autoriteta na području endokrinologije i dijabetologije u Bosni i Hercegovini, održanom u prostorijama Bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik, Organizacije za prijevremeno rođenu djecu "Mali heroji" Vitez obilježila je Svjetski dan medicinskih sestara.
Monika Blaž, predsjednica Organizacije, kazala je kako je ove godine tema bila dijabetes.
- Veliki postotak stanovništva muku muči s dijabetesom i to je postala tabu tema. Većina roditelja djece oboljele od dijabetesa na neki način, ne mogu reći stidi, ali zanemaruje tu temu. To je više do okoline, zato je važna edukacija i što više pričati o tom problemu - kazala je Blaž.
Predavanje je održala prof. dr. Velija Zelija Ašimi, jedna od vodećih endokrinologinja i dijabetologinja u Bosni i Hercegovini s više od 30 godina kliničkog iskustva.
- Nažalost, sve je veći broj oboljelih od dijabetesa. Trenutne statistike govore o 537 miliona oboljelih. Od toga je pet posto pacijenata s tipom jedan dijabetesa, od kojeg obično obolijevaju djeca. Ovo je prilika da podignemo svijest u društvenoj zajednici i na neki način educiramo u prvom najodgovornije, a to su medicinski radnici, a onda i pacijente i roditelje djece oboljele o dijabetesa - istaknula je Velija Ašimi.
Dodala je i kako cijelu porodicu treba educirati jer je edukacija jedan od najvažnijih segmenata liječenja dijabetesa.
Prema njenim riječima, ovakva predavanja, osim edukacije, imaju i svrhu svojevrsnog upozorenja i apela nadležnima da nemaju svi pacijenti u državi jednak pristup terapiji.
Kako kaže, u prvom redu treba znati kako pripremiti obroke, davati terapiju, mjeriti šećer u krvi, nabaviti senzore koji se jednostavno apliciraju i traju 14 dana.
- Ovo je i neka vrsta inicijative da sistem pomogne oboljeloj djeci i oboljelima. Uvijek može više, ima inicijativa i nekih rezultata, ali nikad to nije dovoljno. U čitavoj državi najviše je uspio postići Brčko dristrikt vezano za dostupnost terapije. Nije to raspodijeljeno na jednak način, terapija nije dostupna svim pacijentima u državi, neki imaju sve, neki nemaju ništa i to nije u redu uopće. Zato i radimo ovakva predavanja da upozorimo i natjeramo naše političare da razmisle šta bi se njima dogodilo ako dobiju dijabetes a nemaju podrške. To je jako teško - kazala je Velija Ašimi.
POVEZANO