open-navfaktor-logo
search
Ukinuta dobna diskriminacija
Svi oboljeli od dijabetesa tip 1 u KS od danas imaju pravo na besplatne senzore
Od danas svi oboljeli od dijabetesa tip 1 u Kantonu Sarajevo imaju prava na kontinuirane mjerače glukoze, poznate kao senzori.
27.04.2023. u 12:32
get url
text

Potvrdila nam je to Alma Mulaosmanović, predsjednica Udruženja oboljelih od dijabetesa tip 1, dodajući da je ovim otklonjena dugogodišnja diskriminirajuća dobna granica kojom su pravo na senzore imale osobe do navršenih 18 godina i studenti dok redovno studiraju.

- Danas je Vlada Kantona Sarajevo potvrdila odluku Skupštine Kantona vezanu za finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS u kojem su između ostalog osigurana i finansijska sredstva za senzore i to za sve oboljele. Sretni smo i zadovoljni. Naši snovi postali su stvarnost. Nadamo se da će ostali kantoni u Federaciji BiH pratiti KS jer svi oboljeli od dijabetesa tip 1 zaslužuju život s manje boli. Do sada se ulagao veliki novac u liječenje komplikacija, koji su jako skupi. Sada će novac biti usmjeren u prevenciju - istakla je Mulaosmanović.

VEZANI TEKST - Roditelji oboljele djece ogorčeni: Neispravni glukometri koje dijele domovi zdravlja smrtno su opasni

Dodaje kako sada slijedi borba da se djeci obezbijede kvalitetne trakice, jer se, kako kaže, pokazalo da aparati koji su do sada nabavljani putem federalnog Fonda solidarnosti netačni. 

- Mi roditelji ne možemo ih više upotrebljavati, jer time rizikujemo zdravlje naše djece. Nakon KS, vidimo da se to širi i na druge kantone, poput Hercegovačko-neretvanskog, Tuzlanskog, Srednjobosanskom, Unsko-sanskom kantonu, ljudi jednostavno nisu zadovoljni. To se mora riješiti jer je poražavajuće da je život djece prepušten aparatima koji ne daju tačne vrijednosti - kazala je Mulaosmanović.         

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.