navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dermatolozi upozoravaju

Pojava bakterija, začepljene pore: Znate li kada šminka predstavlja opasnost za vašu kožu

Jedna od uobičajenih zabluda je da je šminka kojoj je istekao rok trajanja sigurna za korištenje. Najčešće to nije tako!

Objavljeno: 06.06.2023. u 17:11
get url
text

Iz Mayo klinike upozoravaju o rizicima koji su povezani s upotrebom šminke kojoj je istekao rok trajanja, a koji uključuju začepljene pore i rast bakterija.

Kako biste izbjegli ove potencijalne zdravstvene opasnosti itekako je važno voditi računa o tome koliko je stara vaša šminka.

Ako je istekao rok trajanja, koža može reagirati na sastojke proizvoda, što može dovesti do crvenila ili iritacije.

Ako bakterije dospiju u otvorenu posudu ili na četku, mogu se brzo razmnožiti i uzrokovati ono što niko od nas ne voli - bubuljice ili druge infekcije.

Plijesan je još jedan čest problem sa starom kozmetikom jer se vlaga vremenom nakuplja unutar spremnika, što dovodi do razvoja plijesni. To može izazvati nastanak bubuljica ili drugih iritacija.

Drugi rizik korištenja šminke kojoj je istekao rok trajanja je promjena boje proizvoda tokom vremena. Ovo je naročito važno za proizvode poput pudera.

Što se duže puder čuva nakon kupovine, može oksidirati. Oksidacija može promijeniti boju.

Ako primijetite da vaš omiljeni puder bež boje poprima nešto više narandžaste boje, vjerovatno mu je istekao rok trajanja.

Miris je također način da saznate je li šminki istekao rok trajanja. Ova metoda dobro funkcionira s puderom i maskarom. Ako proizvod ima čudan miris ili drugačiji od onog kad ste ga kupili, bacite ga.

Korisni savjeti

Ako se puder počne razdvajati u slojeve ili vam se štapić maskare osuši, dobro razmislite hoćete li ponovo koristiti te proizvode.

Nemojte dodavati vodu maskari kako biste povećali vlažnost, jer to može eskalirati sposobnost stvaranja bakterija. Općenito, šminka obično traje godinu od datuma proizvodnje.

Maskara i tekući tuš za oči obično se smatraju sigurnim za korištenje tokom tri mjeseca. Tekući proizvodi koji se koriste u blizini oka imaju povećan rizik od širenja bakterija.

Olovke za oči i olovke za usne mogu se koristiti do godinu dana.

Puder na bazi vode obično je dobar godinu, dok je puder na bazi ulja preporučljiv za upotrebu oko 18 mjeseci. Razmislite o zamjeni pudera ili rumenila svakih šest mjeseci do godinu.

Proizvodi u prahu, ako su pravilno skladišteni i bez vlage, traju do dvije godine.

Ruž je dobar od jedne do dvije godine, a sjaj za usne može se koristiti od šest mjeseci do godine.

Savjet više: Smanjenje širenja bakterija u šminki počinje korištenjem čistih kistova za nanošenje. Kistove za nanošenje šminke treba prati svakih sedam do deset dana kako bi se izbjegao razvoj bakterija.