Iako se najviše pažnje u svakodnevnim savjetima o ishrani posvećuje doručku, vrijeme ručka često ostaje zanemareno – neopravdano.
Stručnjaci ističu da ručak ima ključnu ulogu u održavanju energije i koncentracije tokom dana, te da bi ga trebalo planirati s podjednakom pažnjom kao i prvi obrok. Idealno vrijeme za ručak je između 12 i 14 sati, kada tijelo prirodno traži novu dozu goriva
. Preskakanje ručka ili njegovo odlaganje za kasne popodnevne sate može dovesti do pada šećera u krvi, razdražljivosti i prejedanja u večernjim satima.
Nutricionisti preporučuju lagan, ali hranjiv ručak – obrok koji sadrži proteine, vlakna i zdrave masti.
Također, važno je jesti polako i bez žurbe, kako bi tijelo imalo vremena da procesuira unos hrane. Ručak, iako često gurnut u drugi plan zbog užurbanog rasporeda, zaslužuje da bude važan trenutak dana – ne samo za obrok, nego i za kratki predah.