Istina je da zaista postoji "hrana za sreću" a to je u stvari priča o serotoninu.
Serotonin je hormon koji se nalazi u ljudskom mozgu, digestivnom traktu i trombocitima ljudi i životinja. On ima izuzetno značajan uticaj na subjektivni osjećaj sreće i blagostanja, može nas osloboditi privremene tjeskobe i depresije, jer služi kao sredstvo za regulaciju raspoloženja.
Osim toga, serotonin utiče na bolji san, reguliše apetit, osjećaj bola, pa čak i pomaže u regulaciji metabolizma i tjelesne temperature.
Divno je što možemo prirodnim putem da povećamo nivo serotonina u organizmu i unesemo više radosti u naš život. To se postiže uz pomoć namirnica koje povećavaju proizvodnju serotonina u mozgu.
Neophodno je samo znati koja je to "hrana za sreću", kako ne bismo u depresivnim trenucima nekontrolisano jeli sve pred sobom, bez pozitivnih rezultata.
Najznačajnije namirnice koje povećavaju serotonin su crna čokolada, banane, višnje, proteini iz surutke, jaja, heljda, celer, tikva, sjemenke suncokreta, morski plodovi, govedina i ćuretina.
Osim ovih namirnica korisne su i sve druge bogate vitaminom B, jer imaju važnu ulogu kada je u pitanju zdravlje mozga i proizvodnja svih neurotransmitera, uključujući i serotonin.
Ugljeni hidrati iz skroba i šećera također podižu nivo serotonina, ali sa njima treba biti oprezan jer u velikim količinama vode ka gojaznosti, a gojaznost nije nešto što nam narušava samo lijep izgled, već i zdravlje. Zato nikada ne zaboravite da je zdravlje najveći preduslov za sreću.