navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
"Vječne hemikalije"

Procurili tajni dokumenti: Kompanije decenijama šutjele o štetnim učincima teflona na zdravlje

Prema tajno čuvanim dokumentima, dva najistaknutija proizvođača "vječnih hemikalija", umjetnih spojeva koji se tokom vremena nakupljaju u ljudima i okolini, znala su za njihove štetne učinke.

Objavljeno: 07.06.2023. u 19:07
get url
text

Čelnici kompanija DuPont, koja proizvodi teflon, i 3M, proizvođač zaštitnog sloja Scotchgard, najmanje dva desetljeća znali su za zabrinjavajuće rezultate internih istraživanja i o tome šutjeli.

Istraživanja su pokazala da dvije njihove najpopularnije hemikalije, PFOS i PFOA, imaju razne vrste štetnih učinaka za zdravlje, koji u to vrijeme nisu bili poznati nadležnima.

Šta su "vječne hemikalije"

Njihova tajna izašla je na vidjelo tek 1998. kada je DuPontu stigla tužba zbog bacanja više od 7.000 tona mulja koji sadrži PFAS u rijeku Ohio.

Stručnjaci su analizirali ograničeni skup dokumenata DuPonta i 3M-a, koji se protežu od 1961. do 2006. i sastavili svojevrsnu vremensku crtu jedne ozbiljne obmane.

Što su takozvane "vječne hemikalije" i koliko su opasne za zdravlje ljudi?

Evropska agencija za okolinu navodi da su PFAS perfluorirane i polifluorirane alkilirane tvari koje mogu uzrokovati zdravstvene probleme kao što su oštećenje jetre, bolesti štitnjače, pretilost, problemi s plodnošću i rak.

- PFAS je grupa hemikalija koje se koriste za izradu premaza i proizvoda koji su otporni na toplinu, ulje, mrlje, masnoću i vodu, a ima zabrinjavajuća svojstva jer se ne raspada u okolini, može zagaditi izvore pitke vode te se nakuplja u mnogim vrstama kopnenih i vodenih životinja - piše američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Upravo ti spojevi koristili su se za izradu neprijanjajućeg posuđa, vodootporne odjeće, tkanina otpornih na mrlje, nekih kozmetičkih proizvoda, pjena za gašenje požara i proizvoda koji su rezistentni na mast, vodu i ulje.

Od više od 12.000 poznatih PFAS varijanti koje su danas dostupne, dvije jasno pokazuju nepovoljne zdravstvene ishode, uključujući povećani rizik od raka.

Evropa je zabranila korištenje teflona u posuđu 2008, a SAD 2014. godine.

Teflon je zabranjen na globalnom nivou Stockholmskom konvencijom 2019. godine. Drugim riječima, samo lonci i tave proizvedeni prije zabrane mogu sadržavati teflon.

- Pristup dokumentima omogućio nam je da vidimo koji su tačno proizvođači imali informacije i u kom periodu te kako industrije koje zagađuju okolinu čuvaju važne informacije o javnom zdravlju u tajnosti - rekla je Nadia Gaber iz UCSF-a, prenosi Science Alert.

U početku su DuPont i 3M tvrdili da su te hemikalije biološki inertne, ali izvještaj i uvidi u dokumente pokazuju da su čelnici kompanija dugi niz godina znali da ta njihova izjava ne stoji.

Uvećanje jetre i pobačaji

Naime, spisi (poveznica na dokument) pokazuju da je DuPont već u 1970-ima znao da je PFOA "visoko toksična" kada se udiše i "umjereno toksična" prilikom konzumiranja.

Još 1961. godine Teflonov šef toksikologije znao je (poveznica na dokument) da PFOA povećava veličinu jetre kod štakora čak i pri niskim dozama i da tom hemikalijom treba rukovati izuzetno pažljivo i strogo izbjegavati dodir s kožom.

Dokumenti također pokazuju da su DuPont i 3M početkom 1980-ih doznali (poveznica na dokument) da su trudne radnice koje su bile izložene PFAS-u imale pobačaje ili rađale djecu s urođenim manama. No DuPont je ipak 1991. demantirao da ove hemikalije imaju bilo kakve štetne učinke na zdravlje.

Naučnici s UCSF-a ističu da i danas "u SAD-u nisu uspostavljena nikakva federalna provodiva ograničenja za PFAS hemikalije".
Njihov izvještaj objavljen je u Annals of Global Health.