navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Otkriće britanskih naučnika

Proteini u krvi mogu predvidjeti rak čak sedam godina unaprijed

Naučnici sa Univerziteta u Oxfordu analizirali su uzorke krvi više od 44.000 pojedinaca iz UK Biobank baze podataka, uključujući više od 4.900 onih koji su kasnije razvili rak

AUTOR: Faktor/The Guardian
Objavljeno: 18.05.2024. u 10:24
get url
text
Proteini u krvi mogu predvidjeti rak više od sedam godina unaprijed prije dijagnoze, sugerira novo istraživanje.
Naučnici sa Univerziteta u Oxfordu analizirali su uzorke krvi više od 44.000 pojedinaca iz UK Biobank baze podataka, uključujući više od 4.900 onih koji su kasnije razvili rak, prenosi The Guardian.
Pretilost
Naučnici su uporedili proteine onih kojima je dijagnosticiran rak i onih kojima nije, identificirajući 618 proteina povezanih sa 19 vrsta raka, uključujući debelog crijeva, pluća, ne-Hodgkinovog limfoma i jetre. Njihova studija, finansirana od strane Cancer Research UK i objavljena u časopisu Nature Communications, pronašla je 107 proteina povezanih s rakom dijagnosticiranim tokom sedam godina nakon prikupljanja uzorka krvi i 182 proteina snažno povezana s rakom unutar tri godine od prikupljanja krvi.
Slijedi dubinsko proučavanje
Autori studije zaključili su da bi neki od tih proteina mogli pomoći u otkrivanju raka puno ranije i ponuditi nove mogućnosti liječenja, iako su za to potrebna dalja istraživanja.
- Kako bismo spasili više života od raka, moramo bolje razumjeti šta se događa u najranijim fazama te bolesti... i kako proteini u našoj krvi mogu utjecati na naš rizik od raka. Sada moramo dubinski proučiti te proteine kako bismo vidjeli koji bi se mogli pouzdano koristiti za prevenciju - ističe dr. Keren Papier, viša nutricionistička epidemiologinja u Oxford Population Healthu i koautorica navedenog istraživanja.
Povezana studija, koja je ispitivala genetske podatke iz više od 300.000 slučajeva raka, identificirala je 40 krvnih proteina koji utječu na rizik od devet vrsta raka. Promjena tih proteina može povećati ili smanjiti rizik od raka, ali također može dovesti i do neželjenih nuspojava.
Pozitivne reakcije struke
- Podaci su impresivni. Pronalaženje dokaza o raku prije nego što se klinički očituje, pruža kritičnu priliku za liječenje s većim izgledima za uspjeh, ili što je još važnije, postizanje svetog grala sprečavanja raka prije nego što uopće nastane. Još posla predstoji, ali to je važan korak naprijed u bolesti koja pogađa svakog drugog građanina Velike Britanije tokom života - kaže Mark Lawler, profesor digitalnog zdravlja na Univerzitetu Queen's u Belfastu.
Lawrence Young, profesor molekularne onkologije na britanskom Univerzitetu Warwick, naglasio je značaj otkrića u identificiranju markera povećanog rizika od raka i pomoći u ranoj dijagnozi. Utvrđivanje promjena proteina koje prethode razvoju raka nije samo važno u identificiranju visokorizičnih osoba, već bi također moglo pružiti uvid u faktore odgovorne za nastanak raka, napominje.
POVEZANO