Gubitak apetita, loš san, jako znojenje, malaksalost..., posljedice su koje osjećamo kada stignu velike vrućine.
Stoga je vrlo važno prilagoditi i prehranu toplim ljetnim danima.
Hranom unosimo oko 20-30 posto tekućine u naše tijelo, a postoje neke namirnice koje sadrže više vode od drugih.
Pojedino voće i povrće ima visok sadržaj vode, pa bismo u ljetnim mjesecima trebali više uživati u tim namirnicama.
Također bismo trebali izbjegavati namirnice koje otežavaju probavu poput hrane bogate proteinima, šećerima i vlaknima jer se tijelo grije.
Evo kojoj biste hrani tokom ljetnih mjeseci trebali dati prednost:
Paradajz sadrži antioksidans likopen, a on pomaže u sprečavanju nastanka raka. Crveni paradajz ima 94 posto vode, dok zelene sorte sadrže 93 posto vode. Ovo voće odlično je za ljetne salate ili kao dodatak sendviču, pa ga je lako uvrstiti u prehranu.
Zeleno lisnato povrće sastoji se od 80 do 95 posto vode, što ga čini vrlo lako probavljivim. To znači da brzo prolazi kroz probavni sistem, a tijelo se tako hladi.
Rashlađena dinja ugasit će i veliku žeđ, a ima je u izobilju tokom ljetnih mjeseci. Čak i samo jedna kriška osvježit će nepce i tijelo. Dinja ima malo kalorija i visok sadržaj vode (95 posto) zbog čega je jedna od najboljih namirnica za ljetne mjesece.
Vjerovatno posljednje na što pomislimo tokom ljetnih vrućina je ljuta hrana, ali ljute papričice mogu nam pomoći. Hrana s ovim okusima stimulira receptore topline u ustima, pojačava cirkulaciju i uzrokuje znojenje, što zapravo hladi tijelo.
Iako nije istina da je celer hrana bez kalorija (mit koji prvenstveno vole žene), ovo povrće sadrži čak 95 posto vode. Uz to, šoljica nasjeckanog celera ima samo 16 kalorija.
Iako mnogi izbjegavaju ovo zeleno povrće, ono je izvrsno za naše zdravlje. Brokula je poznata kao "pametni" ugljikohidrat i bogata je vlaknima koja pomažu probavi, održavaju niskog nivoa šećera u krvi i sprečavaju zatvor. Iako izgleda jako "teško", zapravo sadrži 91 posto vode što brokulu čini odličnom namirnicom za velike ljetne vrućine.
Jagode, kupine, borovnice, maline i brusnice alkalno su voće. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini stvaraju hladnu energiju u tijelu.
Krastavci su izvrsno povrće za vruće ljetne dane jer sadrže puno vode koja će pomoći da se rashladimo. Ovo ukusno povrće može se jesti na različite načine, a sadrži čak 95 posto vode. Najbolje ih je jesti sirove jer tokom kuhanja gube previše vode.
Supa nas uvijek podsjeća na hladne zimske dane kada pokušavamo ugrijati tijelo. No, jela s visokim udjelom tekućine odličan su odabir i za ljetne dane, ali jedina je razlika što tokom toplih dana trebamo odabrati lagane povrtne supe umjesto bogatih gustih supa i čorbi s mesom.
Kokosovo mlijeko i voda sadrže važne hranjive sastojke koji pomažu u hidrataciji što znači da nam mogu pomoći da se osjećamo bolje tokom ljetnih mjeseci. Kokosovo mlijeko možemo koristiti za različite umake, ali i druga jela.