navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Morate znati

Sačuvajte zdravlje: Kako se ispravno nanosi krema za sunčanje, koliko je dovoljno izlagati se na suncu

Da bi se postigao nivo zaštite naznačene SPF-om, proizvodi za zaštitu od sunca se moraju nanositi u količinama sličnim onima kod testiranja, tj. 2 mg/cm², što iznosi 6 čajnih kašičica losiona (cca. 36 grama) na tijelo prosječne odrasle osobe. Ova je količina veća od one koju koristi prosječni potrošač.

Objavljeno: 19.07.2023. u 22:44
get url
text

Nanošenje manje količine proizvoda za zaštitu od sunca dovodi do neravnomjernog nanošenja i umanjenja zaštite. Tako, ako prepolovimo nanesenu količinu sredstva, nivo zaštite mogao bi pasti i za dvije trećine.

Posljednjih nekoliko godina sve popularnije su tzv. mineralne, prirodnije kreme za sunčanje koje neki smatraju zdravijim verzijama zaštite, iako se mnogima ne sviđaju jer ostavljaju bijeli sloj na koži. Mineralne kreme odbijaju sunčeve zrake. Hemijske apsorbiraju UV svjetlost i njeni sastojci ulaze u kožu, ali su finije teksture i ne ostavljaju bijele naslage na koži.

Naučna ispitivanja ukazuju na to da proizvodi za zaštitu od sunca mogu spriječiti oštećenja koja su posljedica fotostarenja, te mogu štititi i od inducirane fotoimunosupresije. Proizvodi za zaštitu od sunca mogu biti učinkoviti u sprečavanju nastanka opeklina od sunca. Da bi imali eventualna preventivna svojstva, proizvodi za zaštitu od sunca moraju štititi od UVB i UVA zračenja. Iako se faktor zaštite od sunca (SPF) na deklaraciji proizvoda odnosi samo na zaštitu od UVB zračenja, proizvodi za zaštitu od sunca trebaju osiguravati zaštitu i od UVB i UVA zraka.

Sunčevim zrakama treba se izlagati s posebnim oprezom i izbjegavati izlaganje kad je najjače. Važno je nositi odgovarajuću, laganu i prozračnu odjeću, sunčane naočale dobre kvalitetne i šešire za glavu. 

Od ključne važnosti je često nanošenje preparata za zaštitu od sunca. U umjerenim količinama sunčanja je izvor zdravlja, jer jača obrambene snage organizma i povećava količinu kalcija u krvi i kostima pretvaranjem 7-dehidroholesterola u koži u kolekalciferol, cirkulirajući oblik vitamina D važan za mineralizaciju kostiju. Neumjereno izlaganje sunčevim UV zrakama, međutim, šteti koži, očima i imunološkom sistemu.