Kičica je zaboravljena biljka poznata po ljekovitom čaju koji poboljšava probavu, lučenje žuči i zdravlje jetre. Njena gorčina stimuliše želudačne enzime i peristaltiku crijeva, pomažući boljoj apsorpciji hranljivih sastojaka.
Čaj se priprema kuhanjem male količine suve kičice u vodi i pije mlak.
Iako je uglavnom sigurna, osobe sa želučanim problemima, trudnice i djeca treba da se konsultuju sa ljekarom prije upotrebe.
Prekomjerna konzumacija može izazvati mučninu. Kičica raste uglavnom u umjerenim područjima Evrope i Azije, a može se naći i na Balkanu, posebno na sunčanim livadama, planinskim pašnjacima i na rubovima šuma.
Preferira suvlje i kamenite terene, često se javlja u prirodnim staništima gdje ima puno sunca i dobre drenaže tla.
Ova biljka je otporna i prilagođena različitim klimatskim uvjetma, pa se može pronaći i u nekim dijelovima Sjeverne Amerike gdje je unijeta.