Ovo voće, bilo da ga konzumirate kao svježe ili osušeno, desetljećima se koristi u narodnoj medicini, a konzumiranje se preporučuje onima koji pate od povišenog holesterola jer sadrže više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća.
Smokve su naročito bogate pektinom i vlaknima koji mogu sniziti nivo holesterola u krvi.
Samo pet smokava dnevno osigurava više od 20 posto preporučene dnevne količine vlakana.
Smokva je bogat izvor i kalcija, magnezija, vitamina B6 i kalija.
Iako možda do sada niste, evo zbog čega biste još smokvu trebali uvrstiti u jelovnik:
Sprečava srčani udar
Omega-3 i omega-6 masne kiseline, kojima smokve obiluju, važne su za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Smokve su dobar izvor kalija, minerala koji regulira krvni pritisak.
Pomoć u liječenju dijabetesa
Zbog količine šećera koji sadrži, dijabetičarima se preporučuje oprez prilikom konzumiranja. Ipak, ako se koriste umjereno, smokve mogu dovesti do smanjenja potrebe za inzulinom kod dijabetičara.
Poboljšavaju pamćenje
Redovno uzimanje smokava sprečava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suhe smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze željeza za organizam.
Protiv nastanka akni
Viljuškom napravite masku od tri svježe smokve i jedne kašike jogurta, pa nanesite na lice. Umasirajte smjesu i ostavite na koži 15-20 minuta da se osuši i isperite.
Istu masku možete nanijeti na usne ako su ispucale, a time ćete se riješiti i mrtvih ćelija.