navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobro je znati

Tijelo šalje signale: Ovi znakovi upućuju da možda imate bolesnu jetru

Iako će mnogi takva stanja poistovjetiti sa pretjeranom upotrebom alkohola, većina onih koji pate od bolesti jetre ne piju alkohol.

Objavljeno: 02.03.2021. u 08:22
get url
text

- Nealkoholna masna bolest jetre (nonalcoholic fatty liver disease NAFLD) i nešto ozbiljnije stanje - nealkoholni steatohepatitis – najčešće su bolesti jetre diljem svijeta - kaže dr. Stephen A. Harrison i dodaje kako je važno prepoznati rizične faktore i simptome koji otkrivaju da se možda radi o bolestima jetre.

Evo koja još stanja otkrivaju da možda imate bolesnu jetru:

Diabetes mellitus (šećerna bolest)

Šećerna bolest je stanje koje se često povezuje s bolesti jetre, a radi se o nemogućnosti tijela da kontrolira nivo šećera u krvi, što može rezultirati previsokim nivoom šećera u krvi, što je naravno i uzrok svih problema.

Pretilost

Pretilost ili previše kilograma je još jedna karakteristika osobe koja pati od bolesti jetre. Prema centru za prevenciju bolesti, oko 42 posto Amerikanaca se smatra pretilim osobama, što je veliki problem.

Možda patite od hipertenzije

Hipertenzija je povišen krvni pritisak koji se definira kao vrijednost sistoličkog "gornjeg" pritiska trajno višeg od 140, ili dijastoličkog „donjeg“ krvnog pritiska trajno višeg od 90. Hipertenzija se naziva „tihim ubicom“ jer često nema očite simptome. Hipertenzija može, ako se ne liječi, dovesti do poremećaja vida poput naticanja očnog živca ili krvarenja u rožnici, srčanog i moždanog udara, zatajenja bubrega, oštećenje krvnih žila (ateroskleroze).

Prema riječima dr. Harrison, ovo je stanje jedan od tri glavna razloga koji se povezuju s razvojem bolesti jetre.

Crna akantoza (acanthosis nigricans)

Bolesti jetre često se mogu manifestirati kroz razna kožna stanja, a jedno od njih je crna akantoza. Radi se o rijetkoj bolesti, a dr. Harrison je opisuje kao javljanje smeđih mrlja na području vrata.

Paučinaste vene

- Još je to jedan simptom na koji je potrebno obratiti pažnju - smatra dr. Harrison.

One se mogu javiti kao nove crvenkaste linije po licu i vratu.

Žutica

Dr. Harrison smatra da, kako se pogoršava bolest jetre, kod pacijenta se može pojaviti žutilo kože koje se naziva žutica.

Oticanje abdomena

Ovo je još jedan simptom bolesti jetre koja napreduje - povećanje opsega struka ili oticanje abdomena u velikoj mjeri, smatra doktor.

Simptom mogu biti i mentalne poteškoće

Bolesti jetre mogu se manifestirati i na mozgu, pa će se uz pojavu fizičkih simptoma, javiti i promjene u ponašanju. Možete primijetiti da zaboravljate stvari ili da vam se mentalno stanje pogoršalo.