Za razliku od ostalih orašastih plodova, sadrži vrlo male količine masti i ulja i ima visoku količinu složenih ugljikohidrata što mu daje nizak glikemijski indeks.
Hranjiva vrijednost
Kesten sadrži minerale i vitamine i vrlo je dobar izvor proteina, sa smanjenim postotkom masti. Svježi kesten sadrži 50 posto vode, 45 posto ugljikohidrata i samo pet posto biljnog ulja.
Također, bogat je ugljikohidratima i vlaknima, što ga čini hranom sa niskim glikemijskim indeksom, odnosno onom koja nas lako čini sitim, održavajući stabilan nivo glukoze u krvi.
Preciznije, 100 grama kestenja sadrži: 213 kalorija, 45,5 grama ugljikohidrata, 2,4 grama proteina, 8.1 gram vlakana.
Kesten sadrži i kalciju, magnezij, fosfor, željezo, natrij i kalij. Također, je poznat po doprinosu pravilnom funkcioniranju crijeva, kao zamjena za žitarice. Sadrži i vitamine B1 i B2, kao i vitamin C i folnu kiselinu.
Kesten nudi brojne prednosti, posebno zbog vitamina i minerala koje sadrže.
Ovo neke od njih:
Potiče varenje
Kesten smanjuje nivo holesterola i stabilizira nivo šećera u krvi. Također, smanjuje rizik od zatvora i crijevnih komplikacija, poput divertikulitisa.
Povećana funkcija mozga
Kesten sadrži vitamine B rastvorljive u masti koji promoviraju zdravu kožu, proizvode crvene krvne ćelije i poboljšavaju rad mozga.
Povećan nivo energije
Ima velike količine ugljikohidrata, potrebnih za kratkoročnu i dugoročnu energiju. Oni također, pomažu nervnom sistemu da funkcionira.
Jača kosti
Kesten sadrži bakar, koji je element u tragovima, a on jača snagu kostiju i imunološki sistem.
Smanjen rizik od bolesti
Sadrži mangan, koji je element u tragovima koji se bori protiv slobodnih radikala u tijelu i smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka. Također, igra ključnu ulogu u procesu starenja i pomaže u sprečavanju zgrušavanja krvi.
Ne sadrži gluten
Kesten je odličan za pacijente sa celijakijom, jer ne sadrži gluten.
Neželjeni efekti konzumiranja kestenja:
Pored zdravstvenih blagodati koje nudi, postoje i neki potencijalni nedostaci kestena.
Visok sadržaj oksalata
Oksalna kiselina je vrsta anti-hranljivih sastojaka koja se nalazi u hrani i može izazvati probleme u prevelikim količinama. Ovo se posebno odnosi na ljude koji su ranije imali probleme sa bubrezima. Iako kesten nije toliko bogat oksalatom kao drugi orašasti plodovi poput badema, i dalje ima visoku koncentraciju jedinjenja.
Alergije
Mnogi razviju alergiju na kesten, bez obzira da li imaju alergiju na orašaste plodove ili ne.
Zato preskočite slatkiše poput pirea od kestena i odaberite kuhano kestenje bez dodanih sastojaka ili kupite svježe i pokušajte ih sami peći ili kuhati.
Pored tradicionalnih salata, kesten se kombinira odlično sa gotovo svim omiljenim proizvodima tokom jeseni i zime, kao što su jabuke, kupus, puretina, žalfija, majčina dušica i gljive.