navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Izuzetno popularne

Zovu ih "Ozempicom za siromašne"; Uz psyllium ljuskice zaista možemo smršati

Psyllium ljuskice su jednako dobar saveznik zdrave probave i crijeva kao i zdravog mršavljenja. Radi se o mljevenim sjemenkama indijskog trputca koje su postale izuzetno popularne kao sastojak u zdravoj prehrani zbog visokog udjela vlakana, kao i zbog činjenice da ne sadrže gluten te su neutralnog okusa. Za primjer je dovoljno reći da 100 g psylliuma sadrži čak 14 puta više vlakana od zobenih mekinja.

Objavljeno: 20.02.2024. u 09:46
get url
text

Tražite li prirodan i blag način da smršate, morate isprobati psyllium ljuskice. One u mršanju pomažu tako što suzbijaju osjećaj gladi te tako dovode do smanjenog kalorijskog unosa.

Psyllium ljuskice u probavnom traktu jako povećavaju volumen te tako pružaju dugotrajan osjećaj sitosti, a zahvaljujući tome manje osjećate glad, manje jedete i unosite manje kalorija. 

Istraživanje iz 2018. je pokazalo da su pretile osobe koje su konzumirale 10 grama psyllium ljuskica dnevno izgubile značajno više tjelesne težine i abdominalne masnoće nego osobe u kontrolnoj skupini nakon 12 sedmica studije.

Uz to, one mogu pomoći u održavanju razine holesterola u poželjnim vrijednostima te tako predstavljaju jednostavan i prirodan način za održavanje tjelesne težine i zdrave probave. Važno je spomenuti i da topiva vlakna iz psyllium ljuskica poboljšavaju metabolizam, razinu inzulina i toleranciju glukoze te i tako pomažu u procesu zdravog mršanja, piše Gloria.hr

Psyllium ljuskice nemaju nikakav okus pa se mogu kombinirati sa svim vrstama hrane. Najčešće ih ljudi dodaju u napitke, jogurt, žitarice ili supe. 

Doziranje ovisi o učinku koji želite postići i individualnoj toleranciji. Općenito, dobro je započeti s manjom dozom pa je postepeno povećavati dok ne postignete željeni učinak.

Maksimalna dnevna doza je 4 grama ljuskica ili 20 grama ljuskica u prahu i ne biste je trebali prekoračivati želite li izbjeći nezgodne nuspojave, poput nadimanja ili zatvora. Psyllium ljuskice uvijek treba uzimati uz mnogo tekućine, najmanje 150 ml po čajnoj kašičici ljuskica, a tekućina može biti voda, sok, čaj ili mlijeko, s tim da će dodatak malo limunovog soka ili meda poboljšati okus.