navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kosovo

Aktivista nastavlja tradiciju "iftarskih kugli" sa tvrđave: U vrijeme iftara kada u Prizrenu sve staje...

AUTOR: Autor: Anadolija
Objavljeno: 31.03.2024. u 09:31
get url
text
Varisa Hashimi na tvrđavi
Varisa Hashimi na tvrđavi
Sa kaljaje iznad Prizrena, grada na jugu Kosova, ispaljivanjem vatrometa simbolično je zamijenjena stara tradicija pucnja iz topa, kojim se označava početak iftara tokom svetog mjeseca ramazana.
Grupa aktivista iz Prizrena je 2017. godine počela da najavljuje vrijeme iftara ispaljivanjem vatrometa sa stare gradske tvrđave, poznate kao kaljaja. Tako je simbolično obnovljena gotovo zaboravljena ramazanska tradicija ispaljivanja iz topa, koju je kasnije usvojila Islamska zajednica Prizrena.
U vrijeme iftara kada u Prizrenu sve staje, vatromet se čuje i vidi u svim dijelovima grada.
Aktivista Varisa Hashimi već osmu godinu zaredom ispaljuje po dva vatrometa u vrijeme svakog iftara tokom mjeseca ramazana.
Vatromet "kreće" sa kaljaje
FOTO: Andolija
Hashimi to čini bez obzira na vremenske uvjete i pješačenje do kaljaje, koja je na vrhu brda na oko sto metara od trga Šadrvan u centru Prizrena.
Hashimi za Anadoliju kaže da svoju dužnost obavlja s velikom predanošću, kako bi se nastavila tradicija.
- Od 2017. godine dolazim svaki dan i pucam vatromet za iftar, bez obzira na doba dana i vremenske prilike. Osjećam se veoma sretno i posebno - kaže Hashimi.
Kaljaja je tvrđava koja potiče iz rimskog doba, a proširena je tokom osmanskog perioda. Prizren je poznat po posebnoj atmosferi, u odnosu na druge kosovske gradove, tokom ramazana, što je tradicija još iz vremena osmanskog perioda.
Varisa Hashimi
FOTO: Anadolija
POVEZANO