navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Turističko naselje

Bajkoviti bosanski Hobbiton očarava ljepotom, a iza cijele priče stoje četiri sestre

U selu Rakova Noga, nedaleko od Kreševa, sestre Marija, Milijana, Vedrana i Valentina Miličević izgradile su nevjerovatno turističko naselje koje su nazvale Hobbiton.

Objavljeno: 19.09.2023. u 13:15
get url
text

Inspirirane kućicama iz čuvenog "Gospodara prstenova", ove sestre stvorile su pravu bajku koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.

Ono što ovo naselje čini posebnim male su zemunice, replike kućica iz fantastičnog svijeta Hobita. Svaka od ovih kućica nosi sa sobom dio historije, tradicije i znamenitosti Kreševa, što ih čini još dražim posjetiteljima.

Ideja o izgradnji hobitskog sela došla od Marije, koja je dugo sanjala o vlastitom jedinstvenom turističkom odredištu. Sestre su je odmah podržale.

- Ideju sam dobila iz ljubavi prema turizmu, prema putovanjima, prema rudarstvu, a s druge strane smo željele nešto ostvariti u Kreševu u turističkom smislu. S obzirom na to da ovdje još nisu viđene kućice pod zemljom, odlučile smo se za hobitske kućice - priča Marija Miličević.

Cijela porodica učestvuje u uređenju

Hobbiton se sastoji od pet kućica, a svaka od njih nosi svoje ime i ima jedinstveno uređenje.

- Četiri smo sestre, radimo zajedno i zajedno smo realizirale ovu ideju. Trenutno su završene dvije kućice, a tri će uskoro biti završene. Tako da svaka sestra ima zadatak opremiti jednu kućicu, dati joj ime i taj naziv i uređenje spojiti s nekom tradicijom Kreševa. Zadnju kućicu smo, naravno, ostavile roditeljima - kaže Marija.

FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Kućica pod imenom "Lipa" nosi sa sobom simboliku sretnog djetinjstva. Nazvana je po drvetu lipe, koje je poznato kao drvo sreće, ljepote, zdravlja i dugovječnosti. "Lipa" je kućica koja je isprepletena s ljubavlju prema prirodi, izrađena od prirodnih materijala i odiše starim običajima. Ova kućica je ispunjena emocijama i namijenjena je pružanju udobnosti i unutarnjeg mira svojim gostima.

S druge strane, kućica "Ober" predstavlja udobnu zemunicu koja podsjeća na pećinu i upravo je tako dobila ime - po Oberskoj pećini koja je nekad bila rudnik žive. Ova kućica gostima otkriva kako su rudari voljeli Kreševo. Svi detalji u kućici su crvene boje i asociraju baš na živu, a na policama su izloženi kreševski kristali.

U bliskoj budućnosti, svih pet kućica bit će dostupno za rezervaciju, pružajući posjetiteljima priliku da u potpunosti urone u čarobni svijet Hobita i dožive jedinstveno iskustvo inspirirano Tolkienovim remek-djelom.

Mir i odmor

Svaka kućica može primiti četiri osobe. Ima mali dnevni boravak pregradom odvojen od kreveta, kuhinjicu i toalet. Grijanje je na principu loženja drva u starinskoj peći. Također, svaka kućica ima svoje privatno dvorište s roštiljem.

- Mi ovdje nudimo mir i odmor, odnosno noćenje u jedinstvenim kućicama pod zemljom. Isključivo se bavimo ugostiteljstvom, izdajemo kućice gostima i u tom periodu ne dozvoljavamo nikakve druge posjete. Tako da su gosti sami i nitko ih neće ometati. Po tome se razlikujemo od naših tipičnih etno sela - objašnjava nam Marija.

FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Tu su i šetnica kroz čarobnu šumu, kućice za kućne ljubimce, kao i koliba "Golišan" za organiziranje proslava, a u planu je i izgradnja dječijeg igrališta.

Gosti su oduševljeni

- Često dolaze fanovi "Gospodara prstenova" i zato smo sašili kostime za slikanja što je naše goste posebno oduševilo, a imali smo i goste koji su već došli sa svojim kostimima - kaže Marija.

Hobbiton selo može se posjetiti samo uz prethodnu najavu i rezervaciju, a cijene su različite ovisno o sezoni.

- Cijene se u ljetnoj sezoni kreću od 80 do 100 eura po kućici, a u zimskoj od 60 do 80 eura - govori Marija i dodaje kako su dobro popunjeni te da im gosti dolaze iz cijele Europe pa i dalje.

- Na Booking i Airbnb platformama smo, a komentari su svi pozitivni, sve same desetke - dodaje Marija.

Ovo naselje pravo je mjesto za sve ljubitelje Tolkienovog svijeta, ali i one koji traže predivno okruženje s daškom lokalne tradicije i kulture.