navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
COVID-19

Cijela porodica bila zaražena: "Jednu ruku držala sam na grudima kćerke, a drugu na grudima supruga ako prestanu disati"

Porodica Padolskyte iz istočnog Londona borila se i pobijedila COVID-19.

Objavljeno: 04.05.2020. u 09:44
get url
text

Sve ono kroz šta je prošla ova porodica ispričala je Karolina, supruga i majka u videodnevniku kojeg je objavio BBC.

Sa koronavirusom borili su se mama Karolina Padolskyte, tata Steve i njihova tromjesečna kćerka Amaya.

- Iscrpljujuće je jer stalno brinem o Steveu i Amayai. Spavam tako što jednu ruku stavim na grudi Amayae, a drugi na Stevea, u slučaju da neko od njih prestane da diše – kazala je na početku razgovora Karolina.

Ona je dnevnik podijelila po najvažnijim datumima.

Evo šta se desilo 3. aprila:

- Ljekari kažu da je za osobu koja je zaražena najvažnije da se odmara, ali kada imate tromjesečnu bebu, to je teško, realnost je drugačija.

Dok je pričala, borila se za dah. A onda je nastavila - 4. aprila:

- Steve me je probudio jer mi je tijelo gorilo od temperature. On je ostao bez glasa i energije. Beba je, srećom, dobro.

Karolini i Steveu je 5. aprila bilo bolje. Nisu imali temperaturu i lakše su disali. Ali se Amayai, kod koje su se simptomi javili 1. aprila, stanje pogoršalo. Nazvala je nadležnu službu, na poziv pedijatra čekali su pet sati.

- Rekli su nam da ako se simptomi pogoršaju, nazovemo Hitnu pomoć, ali mislim da je ona dobro - napomenula je Karolina.

Steve 6. aprila nije mogao pravilno disati, imao je jake bolove u grudima i gornjem dijelu leđa. Nivo kisika u krvi bio mu je nizak. Čekali su Hitnu pomoć tri sata. Ukupno je medicinska ekipa zbog Stevea u njihov doma dolazila tri puta.

Nije ispunjavao kriterije za bolničko liječenje na koje su dolazili samo pacijenti u kritičnom stanju.

Beba je 7. aprila puno plakala, pa je Karolina sumnjala da djevojčica trpi jake bolove. Steve je tokom noći imao povišenu temperaturu, popio je antibiotik. Pojeo je nešto za doručak, imao kratak dah.

- Čak mu je i odlazak u toalet bio izazov – kazala je Karolina za supruga.

Dodala je da su deset dana od izbijanja simptoma toliko umorni da ne mogu racionalizirati misli, ali, kako je kazala, moraju se boriti iz dana u dan.

Steveova majka, za koju sumnjaju da ih je zarazila, zbog problema sa disanjem, završila je u bolnici. Ima 72 godine, a sa virusom se, kaže Karolina, borila 14 dana.

Djevojčica je 14. aprila bila u bolnici "Whipps cross" zbog pneumonije, u plućima je imala tečnosti, ali joj je stanje bilo stabilno. Dva dana je bila u bolnici (ukupno je tri dana provela na bolničkom liječenju, a roditelji su je tri puta odvodili u bolnicu).

Steve se oporavio – 16. dan bio je prijeloman, nestala je tada temperatura i mogao je disati bez smetnji. I dalje je kašljao, ali su im ljekari kazali da kašalj može potrajati nekoliko sedmica.

Kada je osvanuo 24. april, svi su bili zdravi. Oporavila se i Steveova majka koja je na kućnom liječenju.

Karolina i dalje Amayai nekoliko puta dnevno mjeri temperaturu.

Steve dok šeta ulicom ili ide u obližnju prodavnicu, drži distancu jer se plaši da se ponovo ne razboli. Kaže da je to neizbježno za onoga ko jednom oboli od koronavirusa.