navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Porodica Fetahović

Čuvari tradicije ispod Igmana: Uz zdravu ishranu i brašno iz vodenice došla je i prva medalja za BiH

Vodenice u kojima se brašno melje na tradicionalan način na kamenu uz huk vode prizivaju neka lijepa prošla vremena, no u našoj zemlji gotovo su nestale.

Objavljeno: 01.07.2020. u 21:25
get url
text

Jedna od rijetkih, u Kantonu Sarajevo nalazi se u Hrasnici. Više od pola stoljeća ona je u vlasništvu porodice Fetahović.

Vlasnik Mehmed Meša Fetahović, obnovio ju je prije nekoliko godina. Meša je rođeni brat Almedina Fetahovića - prvog osvajača zlatne medalje za BiH od sticanja njene nezavisnosti.

- Kada smo započeli obnavljanje, jedini uvjet je bio da sačuva izvorni izgled i u tome smo uspjeli. Ispod vodenice se nalaze lopatice, imaju dva badnja i kada se pusti voda, ona udara u lopatice. U gornjem dijelu se nalaze dva kamena. Jedan je sjedeći kamen, a drugi onaj koji se vrti, ta dva kamena su stara više od 200 godina i specifična su po svojoj tvrdoći – kaže na početku razgovora za Faktor Meša Fetahović.

Brašno i dalje proizvode na tradicionalni način, a sve proizvode koriste u vlastitom domaćinstvu.

- Najviše obaveza oko mlina imamo supruga Fenisa i ja, ali i naša dva sina i kćerka su uvijek tu kada je potrebna pomoć. Ljubav prema ovom poslu naslijedio sam od oca Husnije i majke Hajre. Kćerka Lejla, koja je trener plivanja, sve se više zanima za mlin i vjerovatno da će ona nastaviti tradiciju. Sinovi Adem i Džemal su uspješni bokseri i trenutno im je sport na prvom mjestu. Uz zdravu ishranu i brašno iz porodične vodenice lakše je do medalje došao i brat Almedin na Mediteranskim igrama u francuskom Montpellieru 1993. godine - nastavlja Mehmed.

{$galerijaFotografija}

Danas se naše brašno pod nazivom Hrasnička vodenica može kupiti u većini trgovačkih lanaca u BiH.

- To je obiteljski biznis koji polako razvijamo. Sve ima više potražnje jer se ljudi vraćaju zdravoj ishrani i integralnom brašnu. Za sada meljemo heljdu, raž, ječam, kukuruz i pšenicu. Uzgajamo malo ribe i pomalo se i posije, tako da se uglavnom zdravo hranimo - dodaje Mehmedova supruga Fenisa.

Vlasnik hrasničke vodenice ističe da je zdrava ishrana najbolji saveznik vrhunskih sportista.

- Vodenica ima velike zasluge za uspjehe porodice Fetahović. Vrhunski sport teško može bez zdrave ishrane. Naše proizvode redovno kupuju bokseri, ali i ostali takmičari iz borilačkih sportova. Trenutno nemam velike kapacitete, ali je kvalitet na najvećem nivou. Mušterije koje probaju uvijek nam se vraćaju. Kvalitet žitarice je ključan. Zato se radije odlučimo platiti više, ali imati domaći i kvalitetan proizvod. Zbog toga uzimamo žitarice iz Glamoča, Nišića, Treskavice i Nevesinjskog platoa. Ništa se ne može porediti sa uštipcima i hljebom od heljde koje moja supruga pravi po starinskom receptu koji je dobila od moje majke. Kada se tome još doda malo domaćeg kajmaka i sira! Nikakvo pečenje im nije ravno - s ponosom govori na kraju Mehmed Fetahović.

Mlin, Hrasnica, 30.06.2020.
1 od 9
left-arrowright-arrow