navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nevjerovatna priča

Dječak pronađen nakon šest godina otkrio gdje je bio: Oteli su me...

Na vidjelo izlazi sve više detalja neobičnog slučaja danas 17-godišnjeg Alexa Battyja koji je, zajedno s majkom i djedom, nestao prije šest godina.

Objavljeno: 15.12.2023. u 11:33
get url
text

Naime, njih troje su 2017. iz Ujedinjenog Kraljevstva otišli na ljetovanje u Španiju, ali nikad se nisu vratili nakon čega je organizirana i policijska potraga.

Duhovna komuna

Kasnije se ispostavilo da su otišli živjeti u jednu duhovnu komunu u Francuskoj, piše Daily Mail.

Podsjetimo, vozač koji je u srijedu, 13. decembra, putovao kroz francuske Pirineje slučajno je zatekao Alexa kako usred noći, po jakoj kiši, hoda cestom s ruksakom na leđima i skateboardom pod rukom.

Vozač se sažalio nad dječakom i povezao ga te usput doznao njegovu neobičnu priču.

Alex kaže da su ga prije šest godina majka i djed zapravo oteli i odveli u duhovnu komunu te da misli kako je njegova majka "pomalo luda".

Bilo mu je 11 godina kad je s majkom Melanie (tada 37) i djedom Davidom (tada 58) otišao na ljetovanje s kojeg se nisu vratili.

Zakonska starateljica dječaka, njegova baka Susan Caruana, kaže kako su njena kćerka i bivši muž željeli živjeti "alternativnim načinom života" i sa sobom poveli dječaka.

No Alex je tokom vikenda pobjegao iz komune smještene u podnožju francuskih Pireneja i proveo četiri dana hodajući preko planina pokušavajući doći do svoje bake u Engleskoj.

Igrom sreće, Fabien Accidini, student kiropraktike iz Toulousea, u srijedu se oko dva sata ujutro vozio cestom dok je dostavljao lijekove u planinskoj regiji Aude kada je ugledao Alexa kako hoda po kiši.

Promrzli i iscrpljeni Alex, prihvatio je Fabienovu ponudu i na kraju mu rekao da želi napustiti Francusku i otići svojoj porodici u Englesku.

Alex bi se uskoro trebao vratiti kući u Englesku, rekli su u četvrtak francuski tužitelji, a vrlo emotivna baka Susan kazala da je "oduševljena" i "u šoku" što je njen voljeni unuk pronađen živ i zdrav.

Fabien je regionalnom dnevniku ispričao o trenutku kada je ugledao Alexa. Kazao mu je da ga je majka otela kad je imao 12 godina. Od tada je tri godine živio u Španiji u luksuznoj kući s desetak ljudi, a u Francusku je stigao 2021.

Fabien je također ispričao da mu je Alex rekao kako mu je majka "malo luda" i "u nekom bizarnom deliriju kad god govori o duhovnosti", ali je jasno kazao da ga ona nikad nije zarobila i da je mogao "otići kad je htio". Međutim, i dalje ne želi reći gdje se tačno nalaze njegovi majka i djed.

- Nije izrazio nikakav animozitet prema majci, ali je silno želio pronaći svoju baku. Jako su mu nedostajali njegovi bližnji - rekao je Fabien.

Nisu se vratili s odmora

Alex je 30. semptembra 2017. godine doletio na aerodrom Malaga u Španiji na unaprijed dogovoreno putovanje s Melanie - koja nema zakonsko roditeljsko starateljstvo nad dječakom - i Davidom na sedam dana dugog boravka u području Benahavis, u blizini Marbelle.

Ali Alex, njegova majka i djed nisu se vratili kući kako se očekivalo 8. oktobra 2017. što je pokrenulo opsežnu policijsku istragu o očitoj otmici dječaka.

Alexova shrvana baka, koja je u vrijeme nestanka imala 62 godine, rekla je 2018. da su Melanie i David prethodno živjeli u komuni u Maroku s Alexom 2014. kao dio "alternativnog načina života".

Susan, koja se nikad nije prestala nadati da će ponovno naći svog unuka, rekla je kako vjeruje da su njena kćerka i bivši suprug oteli Alexa kako bi zajedno s njima mogao živjeti "alternativnim načinom života".

Alex, njegova majka i djed posljednjih su tjedana živjeli između okruga Ariege i Aude istočno od Perpignana u južnoj Francuskoj u šatorima i kampovima postavljenima u divljini, pišu francuske novine La Depeche.